Objavljeno

Saudijska Arabija ženama napokon osigurava primjerak vjenčanog lista

Ministarstvo pravosuđa Saudijske Arabije donijelo je odluku o obveznom izdavanju vjenčanog lista ženama, prenosi The Independent.

Prvi put u povijesti udanim će ženama biti osiguran pristup informacijama o vlastitim pravima i uvjetima na temelju kojih je njihov brak sklopljen. Novi zakon stremi zaštiti prava žena, kaže saudijski ministar pravosuđa Waleed Al Samaani, jer će posjedovanje takvog dokumenta pomoći ženama u sudskim sporovima sa svojim supruzima.

Žene koje su se udale u tajnosti napokon će moći dokazati svoj bračni status pred sudom ako to njihovi supruzi zaniječu, a udovice će moći zaštititi svoje pravo na nasljeđe preminulih muževa.

Ako je vjerovati najnovijem nacrtu Vision 2030, saudijske ekonomske strategije mogle bi donijeti još pomaka na području ženskih ljudskih prava. Najavljeno je povećanje udjela žena u radnoj snazi s 22% na 30% te poboljšanje kvalitete obrazovanja građana i građanki. Bilo bi odlično kada bi potonje obuhvaćalo i uvođenje tjelesnog odgoja za djevojke, budući da one to zahtijevaju, a trenutno je dozvoljeno samo u privatnim školama i u skladu sa šerijatskim zakonom (odnosno ‘primjerenom odjećom’).

Saudijske žene dobile su pravo glasa i mogućnost da se kandidiraju na lokalnim izborima 2011. godine, za vrijeme vladavine Abdullaha bin Abdulaziza al-Sauda, no još uvijek im je zabranjeno voziti automobil, a moraju imati dozvolu muškog skrbnika kako bi se udale, školovale, putovale ili dobile liječničku pomoć. [S.M.]


Povezano