Objavljeno

Aktivistkinja iz Saudijske Arabije nakon 104 dana puštena iz zatvora

Ugledna aktivistkinja za ženska ljudska prava u Saudijskoj Arabiji oslobođena je iz zatvora nakon što je ondje provela 104 dana bez prethodnog suđenja. Iz zatvora je otpuštena u nedjelju, bez dopuštenja ili prisutnosti svog muškog skrbnika.

Mariam al-Otaibi uhićena je u travnju nakon što je naljutila svoju obitelj prosvjedujući protiv konzervativnih zakona koji ženama u Saudijskoj Arabiji onemogućavaju samostalno kretanje.

Po izlasku iz pritvora Otaibi je na Twitteru napisala „Ne dopuštajte drugima da vam govore da nešto ne možete postići – možete postići sve što želite ako se usredotočite na to i vjerujete da možete.“

Žene u Saudijskoj Arabiji suočene su s najtežim oblikom diskriminacije u svijetu. Bilo da žele putovati, studirati, raditi ili se vjenčati, za dozvolu moraju tražiti svoje muške članove obitelji. Također imaju mnogo manje zakonskih prava, a za zločine se kažnjavaju drugačije od muškaraca, u skladu sa strogim zakonima Saudijske Arabije, temeljenim na tumačenjima Islamskog zakona, Sharia.

Otaibi, koja ima velik broj pratitelja i pratiteljica na društvenim mrežama, bila je zaštitno lice ovogodišnje kampanje #IamMyOwnGuardian koja je od Kralja Salmana i vlade zahtijevala da ženama osigura veću autonomiju.

Kako navodi Gulf centar za ljudska prava (GCHR), Otaibina braća nisu odobravala njezin aktivizam, a ona je kontaktirala policiju optuživši ih za obiteljsko nasilje. Njezin ju je otac nakon toga dao uhititi zbog nespolušnosti, što je dovelo do njezine zatvorske kazne. Kasnije je bila prisiljena odbaciti optužbe protiv svoje braće kako bi osigurala svoje oslobađanje.

Prije no što je uhićena, Otaibi je na Twitteru objavila kako ne želi ‘ići natrag u pakao’ svoje obitelji.

Žene koje u Saudijskoj Arabiji prekrše zakon ili pobjegnu od nasilja često se odvodi do takozvanih rehabilitacijskih centara, gdje su suočene s lošim tretmanom i neizvjesnim periodom zadržavanja u rukama vlasti.

„Čini se kako je ovo prvi put da je Saudijka bez skrbnika,“ objavila je na svom Twitter profilu egipatsko-američka novinarka Mona Eltahawy, ujedno nazvavši Otaibino otpuštanje ‘feminističkom pobjedom’.

Podsjećamo kako je kralj Salman ove godine izdao naredbu kojom bi ženama u Saudijskoj Arabiji bilo omogućeno da koriste vladine servise, poput edukacije i zdravstvene skrbi, bez prethodnog odobrenja svojih zakonskih skrbnika.

Međutim, kako navodi ljudskopravaška udruga Equality Now, tekst dekreta je vrlo nejasan i nije jasno kako će izgledati predložene reforme.

„Tamo postoji kompleksan skup podzakonskih akata, s mnogim ograničenjima koja nisu jasno kodificirana. Oni koji su u vlasti, poput policije ili sudaca, imat će puno prostora za slobodno tumačenje. Dok neki od njih usvajaju moderniji pristup, drugi favoriziraju fundamentalističku primjenu.“ 

„Ne postoje organizacije koje unutar Saudijske Arabije prate razvoj situacije, zbog čega je jedini način da saznamo što se događa taj da žene direktno prijavljuju slučajeve u kojima se od njih traži dozvola muškarca,“ navodi se u priopćenju udruge Equality Now. [E.H.] Independent


Povezano