Objavljeno

Prve žene u Saudijskoj Arabiji dobile vozačke dozvole

Saudijska Arabija je nakon dugotrajne zabrane izdala prvih deset vozačkih dozvola ženama i to dvadeset dana prije stupanja na snagu kraljevske uredbe koja će dopustiti ženama pravo vožnje u ovoj zemlji.

Očekuje se da će 24. lipnja, kada zabrana službeno ističe, biti izdano još 2000 vozačkih dozvola, poručili su iz saudijskog Ministarstva komunikacija.

Dozvola vožnje ženama jedna je od glavnih društvenih promjena u Saudijskoj Arabiji, gdje žene imaju ograničen pristup javnoj sferi. 

Posljednjih godina sve je više mladih saudijskih žena koje su diplomirale te im mogućnost vožnje olakšava dolazak na posao i svakodnevne aktivnosti za koje su do sad morale plaćati vozače.

Unatoč tome, dijelovi saudijskog društva su i dalje konzervativni, a aktivistkinjama se pretresaju domovi ili završavaju u pritvoru. Žene se moraju pridržavati strogih pravila oblačenja, ne smiju biti u kontaktu s muškarcima koji nisu članovi obitelji, a ako žele putovati, raditi ili imati pristup zdravstvenoj skrbi, moraju imati biti u pratnji ili imati pisano dopuštenje od muškog skrbnika.

Ukidanje zabrane vožnje ženama podupirao je princ Muhamed bin Salman kako bi omogućio promjene koje će dovesti do modernizacije i poboljšanja života u zemlji. [M.O.] New York Times/BBC


Povezano