Objavljeno

Godina dana zatvora zbog protivljenja sustavu muškog skrbništva

Muškarac koji je pozvao na ukidanje konzervativnog sustava muškog skrbništva osuđen je u Saudijskoj Arabiji na godinu dana zatvora, a morat će platiti i novčanu kaznu od 6500 funti.

Uhićen je dok je u džamijama postavljao postere kojima se vladu poziva da odbaci striktna pravila koja muškarcima daju kontrolu nad ženama. Kampanju je, kako kaže, organizirao sam nakon što je osobno posvjedočio nepravdi s kojim se njegove rođakinje susreću.

Sustav muškog skrbništva nad ženama u Saudijskoj Arabiji i dalje je najznačajnija prepreka ostvarenju prava žena u toj zemlji, navodi se u nedavno objavljenom izvješću Human Rights Watcha.

Odrasle žene od muškarca moraju ishoditi dozvolu kako bi putovale izvan zemlje, stupile u brak, bile puštene iz zatvora, a dozvola može biti potrebna i pri zapošljavanju i primanju zdravstvene skrbi. Ovo vrijedi od rođenja do smrti, budući da država u pravnom pogledu žene tretira kao maloljetnike. Kako bi utjecale na vladu, više od 14,000 žena u rujnu je vlastima uručilo peticiju kojom traže ukidanje muškog skrbništva. [Ž.V.] TheIndependent


Povezano