Objavljeno

CitizenGO traži podršku za autobus mržnje zbog zasjedanja Komisije o statusu žena

Od 13. do 24. ožujka u New Yorku se održava 61. zasjedanje Komisije o statusu žena (CSW), a danas do kraja dana očekuje se donošenje zaključaka konferencije oko kojih će se složiti sve zemlje članice UN-a. Fokus je tijekom zasjedanja bio osobito na osnaživanju djevojaka i ekonomskom osnaživanju žena, no prijepore i dalje uzrokuju teme poput reproduktivnih prava, rodnih identiteta i seksualne orijentacije.

Jučer i prekjučer, ispred UN-a se pojavio i tzv. Free Speech Bus, s čijom nas aktivnošću vrijedno upoznaje CitizenGO tim. Naime, prema njihovom viđenju LGBT lobi, mediji te politički i kulturni establišment zasjedanje Komisije o statusu žena koriste kako bi promicali rodnu ideologiju, koju tumače kao ‘promicanje pobačaja’ i ‘promicanje homoseksualnog i rodnog stila života’.

Ne spominju dakako da se ne radi o zagovaranju pobačaja u smislu nečega što bi svaka žena do 40 godine trebala napraviti, već o zagovaranju PRAVA na pobačaj, s naglaskom na besplatan, dostupan i siguran, jer znamo da zabrane pobačaje ne sprečavaju već samo vode većoj smrtnosti žena. Isto tako tumače zagovaranje LJUDSKIH PRAVA homoseksualnih, trans i rodno varijantnih osoba kao nekakvo promicanje ideje da čitavo društvo treba postati LGBTI. Svoje podržavatelje/ice upozoravaju da će njihov novac, novac poreznih obveznika, stoga biti korišten kako bi ih se sve žene koje zatrudne uvjerilo da trebaju pobaciti, te općenito čitavo društvo uvjerilo da se odluče za jedno od slova LGBTI. Na ovaj način sebe proglašavaju žrtvom, jer ispada da će ih netko primorati na to da nemaju djecu i da ne stupaju u spolne odnose s osobama suprotnog spola, da ne zasnivaju obitelji…

Zvuči apsurdno, i nevjerojatno je da u svojim namjerama zastrašivanja dijelom i uspijevaju, pa tako i za Free Speech Bus traže donacije kako bi diljem svijeta mogli promicati netrpeljivost, mržnju i diskriminaciju. Naime, poruka ispisana na narančastom autobusu koji se u organizaciji anti-LGBTIQ skupina pojavio ispred središnjice UN-a u New Yorku je: „It’s Biology: Boys are boys…and always will be. Girls are girls…and always will be. You can’t change sex. Respect all.“ (To je biologija: Dečki su dečki…i uvijek će to biti. Djevojke su djevojke…i uvijek će to biti. Ne možete promijeniti spol. Poštujte sve.). 

Jessica Stern iz organizacije OutRight Action International prokomentirala je tzv. autobus slobode govora – „Sloboda govora ustavno je pravo, ali jezik ima posljedice koje maramo razmotriti. Trans mladež je već sada pod visokim rizikom nasilja, diskriminacije i samoubojstva. Promoviranje poruke koja briše i poriče stvarnost postojanja transrodne i interspolne djece neodgovorno je, širi neistine i opasno je. Ovo je vozilo dio razloga za samoubojstva trans mladih.“. No CitizenGO u svojim e-mail porukama hrvatskim građanima/kama ne ističe da donacije faktički financiraju diskriminaciju i potiču samoubojstva mladih.

Zastrašuju i manipuliraju građanima/kama kako bi ih uvjerili da su prava ugrožena većini, da je ugrožena njihova sloboda govora i njihova ljudska prava, dok istovremeno svojim djelovanjem pokušavaju negirati ljudskost i slobode sviju koji ne dijele njihov svjetonazor. Na društvenim mrežama, mržnji koju širi ovaj autobus, suprotstavlja se otimanjem hashataga #freespechbus, koji se posta uz slike koje šire toleranciju ili mu se pak dodaje i hashtag #hatespeechbus, čime se razotkriva ono što doista jest.

Ponovit ćemo stoga da “svatko ima upravo onoliko prava i sloboda koliko imaju svi drugi ili, još preciznije, prava i slobode jedne osobe završavaju tamo gdje počinju prava i slobode druge osobe”, kako stoji u priručniku za učitelje osnovne škole – Poučavati prava i slobode, bilo bi nam doista puno bolje da smo svi ovo naučili u osnovnoj školi. A tko ugrožava čije slobode procijenite sami. Zapitajte se samo tko zabija nos u čije živote. [Ž.V.]


Povezano