Objavljeno

Saudijke predale peticiju za ukidanje sustava muškog skrbništva

U Saudijskoj Arabiji, konzervativnoj Islamskoj kraljevini u kojoj žene moraju imati dopuštenje muškarca (oca, brata ili muža) kako bi putovale, radile, obrazovale se, više od 14 000 žena upravo je potpisalo i vlastima uručilo peticiju kojom traže ukidanje muškog skrbništva.

Muško skrbništvo najveća je prepreka emancipaciji žena u Saudijskoj Arabiji, navodi Human Rights Watch. Ono odrasle, punoljetne žene zauvijek zadržava na razini maloljetnica i prepušta ih na milost i nemilost skrbnika u gotovo svakom aspektu života, od obrazovanja do medicinske skrbi. Aktivistica Aziza Al-Yousef za BBC kaže kako je ponosna na kampanju koja je pokrenuta u srpnju na Twitteru (#IAmMyOwnGuardian) nakon objavljivanja izvješća HRW-a i koja je dovela do peticije, ali kako je sada vrijeme za reakciju. Kaže kako kampanje nikada nisu bile problem, već da je prepreka uvijek bio manjak odgovora nadležnih vlasti.

Ženska prava u Saudjiskoj Arabiji i dalje su na vrlo niskoj razini; žene su tek prošle godine ostvarile pravo glasa i pravo da se kandidiraju za političke pozicije, a nedavne polemike oko toga je li saudijsko društvo spremno za to da žene voze s pravom se čine kao apsurd koji ne pripada u 21. stoljeće. Put do rodne ravnopravnosti i ženske emancipacije u Saudijskoj Arabiji ne obuhvaća samo mijenjane svijesti i stavova javnosti već temeljite reforme cijelog zakonskog i pravosudnog sustava koji funkcionira na štetu Saudijki.

Primjerice, kada su 2007. godine 19-godišnju djevojku silovala sedmorica muškaraca, silovatelji su osuđeni na blaže zatvorske kazne (od deset mjeseci do pet godina), dok je djevojci dosuđeno 90 udaraca bičem zbog vožnje s muškarcima koji joj nisu rođaci. Kazna joj je podignuta na 200 udaraca bičem i šest mjeseci u zatvoru nakon što se žalila na premale kazne dodijeljene njezinim napadačima.

Peticija protiv nametanja muškog skrbništva svakako je velik korak u borbi za rodnu ravnopravnost, no mišljenja samih Saudijki su podijeljena. Neke Saudijke pozivaju na reformu ovog pravila, ali ne i njegovo ukidanje. Primjerice, Sabria Jawhar piše kako prepoznaje mogućnosti zlouporabe muškog skrbništva, ali kako je ono u temelju saudijske obiteljske dinamike i društva, u skladu s Islamom koji kao građani/ke teokracije Saudijci i Saudijke trebaju pratiti. Osuđuje pojednostavljivanje ženskih pitanja i pozicije žena u Saudijskoj Arabiji u Zapadnim medijima jer smatra kako nisu dovoljno upoznati s cijelom slikom života žena u Saudijskoj Arabiji za koju kaže da je kompleksna.

Preostaje vidjeti hoće li peticija dovesti do reakcije onih koji drže moć za stvarnu promjenu. Al-Yousef kaže kako se ne boji negativnih reakcija jer “ne radi ništa krivo” i da unatoč prijašnjem manjku odgovora, grupa koja podupire peticiju nije izgubila nadu. [S.K.]

 

Tekst je originalno objavljen na poddomeni portala – operiseksizam.voxfeminae.net, internetskoj stranici koju, uz mentorstvo, uređuju volonteri i volonterke uključenie u projekt ‘Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost’.


Povezano