Objavljeno

Saudijka koja se u javnosti pojavila bez hidžaba uhićena

Saudijska policija uhitila je mladu ženu koja je nedavno na Twitteru objavila svoju fotografiju na kojoj se u javnosti pojavljuje bez hidžaba, odnosno abaje, iako je po zakonu to za žene obvezno.

Malak Al Shehiri je svojim pratiteljima na Twitteru rekla da ide na doručak bez abaje i hidžaba, a kako su zatražili da objavi fotografiju, to je i učinila. Fotografija se pak brzo počela širiti internetom, a uslijedile su i neprijateljske poruke i govor mržnje, netko je na kraju uložio i žalbu vjerskoj policiji, što je dovelo do uhoćenja.

Glasnogovornik policije je medijima kazao kako je Shehiri pritvorena te optužena i za “otvoreno govorenje o zabranjenom odnosu s muškarcem (s kojim nije u rodbinskom odnosu)”, a trenutno se spekulira da bi kazna mogla biti bičevanje.

Iako su mnogi nakon objave fotografije pozivali in a njezino ubojstvo, neki su ju podržali, nazivajući ju ‘modernom Rosom Parks‘. 

Saudijska Arabija ženama nameće strog kod odijevanja u javnosti, brani im upravljati automobilom te bilo kakve odnose s muškarcima s kojimanisu rodbinski povezane. U tom smislu, glasnogovornik policije navodno je rekao kako je policija postupila u okviru svojih dužnosti da motri „kršenje javnog morala“.

Tisuće Saudijki je u rujnu potpisalo peticiju kojom od vlade traže ukidanja sustava muškog skrbništva nad ženom, zbog kojeg žene niz aktivnosti, poput rada, obrazovanja ili putovanja, moraju tražiti dozvolu oca, brata, supruga, pa čak i sina.

Također, krajem studenoga, princ Alwaleed bin Talal pozvao je na raskid sa zastarjelim normama te ukidanje zabrane upravljanja automobilom za žene. [Ž.V.] TheGuardian


Povezano