Objavljeno

Ministarstvo uprave odbilo prijedlog zakona pisan u ženskom rodu

Blaženka Divjak (foto: Facebook)

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pripremila je nacrt novog zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu pisan u ženskom rodu. Riječ je o prvom zakonu u Hrvatskoj u kojem imenice nisu u muškom rodu, piše Jutarnji list.

Tako napisani zakon proslijeđen je na mišljenje tijelima državne uprave uz napomenu da vrijedi za oba spola. Međutim, zakon u ženskom rodu nije naišao na razumijevanje ministrice* uprave Lovre Kušćevića te je sukladno uputama prebačen u “univerzalni”, muški rod.

Ministrica Divjak objasnila je da je zakon pisan u ženskom rodu kako bi se osvijestilo da može i drugačije.

“U obrazovanju većinom rade žene, pa zašto to ne staviti u prvi plan i govoriti nastavnice, učiteljice, onda i predlagateljice, nakladnice, ravnateljice, ministrica i tako dalje? Ovo bi mogao biti još jedan korak u smjeru razbijanja stereotipa, kojih je još jako puno u našem društvu. Nažalost, za sada još treba uvjeriti državnu upravu da su ovakvi presedani mogući i poželjni”, poručila je ministrica.

Iz Ministarstva uprave navode da se u prijedlogu zakona javlja rodni izričaj pojedinih pojmova, a pri izradi zakonskih tekstova potrebno je voditi računa i o odredbama drugih važećih zakona.

“Primjerice, člankom 39., stavkom 1. Zakona o sustavu državne uprave propisano je da ministarstvom upravlja i njegovim radom rukovodi ministar, dok je člankom 4., stavkom 2. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisano da su neposredni nositelji odgojno-obrazovne djelatnosti učitelji, nastavnici, stručni suradnici, ravnatelji te ostali radnici,” stoji u obrazloženju.

Navode i da je u članku 45. Jedinstvenih metodološko-nomotehničkih pravila za izradu akata koje donosi Sabor navedeno da se u propisima koriste imenice u muškom rodu, a samo iznimno u ženskom, a ako sama priroda sadržaja to zahtjeva i u srednjem rodu.

Saborske zastupnice Ines Strenja Linić (Most), Marija Puh (HNS), Romana Jerković (SDP) i Sanja Putica (HDZ), izvještava Jutarnji list, nisu vidjele ništa sporno u zakonu pisanom u ženskom rodu, jedino je Bruna Esih (Neovisne* za Hrvatsku) ovaj čin nazvala “pomodarstvom i jeftinom demagogijom” te objasnila zainteresiranima razliku između “čovjeka”, “žene” i “ljudi”.

 

* Riječi i pojmovi korišteni u ovom tekstu koji imaju rodno značenje, bez obzira jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, odnose se na jednak način na muški i ženski rod.


Povezano