Objavljeno

Sastav Europske komisije otkrio svoje muško lice

Nakon saslušanja pred Europskim parlamentom izbor novih članova/ica Europske komisije priveden je kraju. Komisija koju čini devet od 28 žena nije ostvarila nikakav napredak u odnosu na Barrosovu komisiju na odlasku.

Iako je Jean Claude Juncker obećavao i pozivao da u novoj Komisiji bude više žena, paritet se nije ostvario, a podzastupljenost žena u europskim institucijama i u zemljama članicama EU pokazala se prihvatljivom.

Zanimljivo je da se ovo događa unatoč obećanjima Europske komisije da će kroz usvajanje Ženske povelje u ožujku 2010. godine poticati stvaranje rodnog balansa u Komisiji, a na isto su se obvezale i države članice usvajajući u ožujku 2011. godine Europski pakt za rodnu ravnopravnost.

Ipak, pozitivnim korakom naprijed smatra se imenovanje Vere Jourove povjerenicom za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova.

„Ovo je nužan korak ka osiguranju veće vidljivosti aktivne uloge žena i njihovom pravu da budu ravnopravne muškarcima u društvu utemeljenom na demokraciji, društvenoj pravdi, ljudskim pravima i dostojanstvu“, poručila je predstavnica Europskog ženskog lobija Serap Altinisik. [Ž.V.] EuropeanWomen’s Lobby


Povezano