Objavljeno

Prvi put u povijesti u Europskom parlamentu govor je održala interspolna osoba

Prošloga je tjedna u Europskom parlamentu o pravima interspolnih osoba u Europi prvi put govorila interspolna osoba.

Tijekom javne rasprave o stanju temeljnih ljudskih prava u Europskoj Uniji tijekom 2015. godine, Dan Christian Ghattas imao/la je priliku objasniti položaj interspolnih osoba u Europi.

„Procijenjeno je da se jedna od 200 osoba rodi s karakteristikama oba spola, a uobičajena je praksa da se takvim osobama operativnim zahvatom uklone karakteristike jednog spola, nakon čega ih se tijekom prve dvije godine života tretira hormonima kako bi ispunile očekivanja koja društvo ima od njihovog spola.“ objasnio/la je Ghattas.

Pojasnio/la je i kako ovakav tretman novorođenčadi dovodi do toga da interseksualne osobe nemaju pravo samostalno donijeti odluku o svojim tijelima, što kod većine dovodi do psiholoških trauma.

Radi se o teškoj povredi prava na samoodređenje kojom se krše Povelja o temeljnim pravima EU i Europska konvencija o ljudskim pravima.

„Od Europskog parlamenta tražimo da preuzme aktivnu ulogu u obrani naših prava te da na vlastitu inicijativu provede istraživanje o pravima interspolnih osoba i načinu na koji Zakon o ravnopravnosti spolova može koristiti u borbi za prava interspolnih osoba.„ izjavio/la je Ghattas.

Zamjenica predsjednika LGBTI međugrupe Europskog parlamenta, Malin Björk komentirala je kako se LGBTIQ osobe suočavaju s konstantnom političkom borbom za opstanak.

„Rodne norme vezane uz društvena očekivanja proizašlih iz ideje o karakteristikama koje su specifične za jedan spol dovele su povrede prava i tjelesnog integriteta interspolnih osoba.„

Björk je kazala kako upravo zbog takvog oblika nasilja kao društvo imamo odgovornost boriti se za pravdu, zbog čega cijeni prisustvo predstavnika/ce interspolne organizacije na raspravi o stanju temeljnih ljudskih prava u Europskom parlamentu.

Ghattas su u Parlamentu podršku dale Europska Ujedinjena Ljevica, Nordijska Zelena Ljevica, Europska Internacionalna Interspolna Organizacija te Internacionalno Udruženje Lezbijki, Gejeva, Biseksualnih i Interspolnih Osoba. [E.H.] GUE/NGL


Povezano