Objavljeno

Hrvatski europarlamentarci protiv socijalnih prava građana i financijskih interesa Hrvatske

Foto: Andrei Runcanu/BalkanInsight

Centar za mirovne studije, zajedno s hrvatskim članicama Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Marinom Škrabalo i Lidijom Pavić-Rogošić, upozorava na plan zastupnica i zastupnika Europskog parlamenta okupljenih oko Klubova zastupnika Europske pučke stranke (HDZ, HSS)  te Saveza liberala i demokrata za Europu (IDS, HNS) da se usprotive ključnim odredbama Europskog stupa socijalnih prava, kojima bi se štitila socijalna i ekonomska prava svih građana Unije pa tako i nas. 

Naime, Europski parlament raspravljat će i glasovati u četvrtak 19. siječnja o izvješću  Marije Joao Rodrigues, kojem je cilj osigurati obveznu razinu socijalne zaštite svih građana Europske unije.

Hrvatski zastupnici i zastupnice iz redova Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske seljačke stranke,  koje je u radnoj skupini Europskih pučana za izradu amandmana predstavljala zastupnica Dubravka Šuica, osmislili su amandmane kojima:

1. Traže da se u Europski stup socijalnih prava uvede promocija fleksibilnih, prekarnih, oblika rada,  kao doprinosa ekonomiji. 

Takve tvrdnje suprotne su  istraživanjima koja pokazuju da takvi oblici rada srednjoročno i dugoročno štete ekonomiji, a radnicima uvijek. Naime, to su svi oni oblici rada koji su nesigurni, slabo plaćeni, nezaštićeni, oni koji su izvan redovnog sustava ugovora o radu i uvijek su na štetu radnika.

2. Protive se uvođenju obveze definiranja visine “minimalne plaće za dostojan život” (living wage) koja bi trebala zamijeniti minimalnu plaću.

Takva minimalna plaća pokrivala bi osnovne životne troškove, čime bi se eliminirao sve veći broj radnika koji usprkos tome što rade, žive u siromaštvu.

3. Protive se  reguliranju prava na  rodiljni i roditeljski dopust te ostalim pravima vezanima za uspostavu ravnoteže privatnog i poslovnog života roditelja male djece. 

Iako  su prije izbora za Europski parlament, zastupnici koalicije koju su predvodile HDZ i HSS, najavljivali kako će sustavnim aktivnostima na području zaštite majčinstva i djeteta, razvojem infrastrukture i usluga namijenjenih obitelji raditi na podizanju razine socijalne sigurnosti, kvalitete i načina života mladih bračnih parova i obitelji u svrhu ostvarenja pronatalitetne politike u Republici Hrvatskoj, sada se bore da to pravo ne postane pravo svih građana i građanki Europske unije

4. U situaciji u kojoj se Hrvatska priprema za ulazak u Eurozonu, navedeni zastupnici iz Hrvatske, zajedno s europskim kolegama, protive se novim fondovima koji bi zemljama, uključujući Hrvatsku, koje nisu na istim financijskim pozicijama kao i druge zemlje u Eurozoni,  pomogli u financijskoj prilagodbi i eliminiranju ekonomskih i socijalnih problema građana

Centar za mirovne studije i hrvatske članice EGSO-a pozivaju građane i građanke da izvrše pritisak na navedene zastupnike te kako bi u Europskom parlamentu prestali zastupati interese krupnog kapitala na uštrb vlastitih građana, već radili za dobrobit onih koji su ih tamo izabrali; onih kojima je potrebno jačanje sustava socijalne države, pravedna plaća za vlastiti rad, dostojanstvo rada i poštovanje privatnog života, da bi osigurali egzistenciju svojih obitelji i imali pristojan żivot dostojan čovjeka.

Ujedno, daju i podršku apelu Saveza samostalnih sidikata Hrvatske upućenom hrvatskoj Vladi i Europarlamentarcima, koji kritizira poziciju hrvatskih europarlamentaraca koji neće podržati izvješće Marije Joao Rodrigues o Europskom stupu socijalnih prava.

“I dok u Hrvatskoj govore u mladima i o potrebi stvaranja uvjeta za zaustavljanje njihovog iseljavanja, na razini Euorpske unije blokiraju mogući razvoj i doradu europskih financijskih instrumenata za reforme i investicije, među kojima su i Garancija za mlade, Garancija za vještine i dr.”, navodi SSSH.

Treba reći i da su S&D, Zeleni i GUE predložili amandmane u cilju osnaživanja Izvješća, primjerice potrebom da Europski stup socijalnih prava bude popraćen adekvatnim financiranjem, te razmatranjem ugrađivanja tzv. socijalnog protokola pri idućim izmjenama ugovora Europske unije, što je dugo bio zahtjev europskoga sindikalnog pokreta, kako bi se osnažila socijalna prava u europskom zakonodavstvu. SSSH je stoga pozvao hrvatske zastupnike Europskog parlamenta da podrže Izvješće u obliku u kojem ga je usvojio Odbor s progresivnim amandmanima za njegovo osnaživanje.


Povezano