Objavljeno

SAD: 65% žena doživjelo uznemiravanje u javnom prostoru

Rezultati ankete koju je širom Sjedinjenih Američkih Država provela skupina Stop Street Harassment (SSH) pokazuju da je većina žena bila izložena nekom obliku verbalnog ili fizičkog uznemiravanja u javnosti.

Na temelju spomenute ankete, u kojoj je sudjelovalo 2,000 ispitanika/ca (uglavnom u 20-im i 30-im godinama), SSH je objavio nacionalni izvještaj o uličnom uznemiravanju naslovljen Nesigurni/e i uznemiravani/e u javnosti. Iako donekle ograničeno, jer pojedine rasne skupine i osobe s invaliditetom nisu uzete u obzir, ovo je dosad najveće i najopsežnije istraživanje na temu javnog uznemiravanja u SAD-u.

Javno uznemiravanje, koje u izvještaju obuhvaća širok raspon aktivnosti, od dobacivanja, zviždanja i vulgarnih gesta, do javnog masturbiranja i ubojstva, doživjelo je 65% žena i 25% muškaraca.

Nadalje, 23% ispitanih žena priznalo je da su bile izložene neugodnim i nepoželjnim dodirima, njih 20% netko je slijedio, a 9% žena bilo je prisiljeno sudjelovati u nekoj vrsti seksualne aktivnosti. Oko 50% ispitanica uznemiravano je prije 18-e godine života, a čak 2/3 su strahovale da bi uznemiravanje moglo eskalirati i imati vrlo ozbiljne posljedice.

„Toliko je žena tjelesno uznemiravano na javnim prostorima. Nadam se da će ovi rezultati razuvjeriti sve oni koji tvrde da je ulično uznemiravanje samo verbalno“, poručuje autorica izvještaja i osnivačica SSH-a Holly Kearl. [N.K.] TheGuardian/Washingtonpost


Povezano