Objavljeno

Grupa žena patrolira njujorškim metroima i hvata seksualne prijestupnike

Koliko ste se puta prilikom korištenja javnog prijevoza imalie priliku susresti s perverznjacima koji koriste gužve kako bi se naslonili na vas, ili pak onima koji koriste poluprazne tramvaje kako bi neometano uživali u ekshibicionizmu? Mnoge osobe imale su nesreću proživjeti takvo neugodno iskustvo, a što je veći grad u kojem žive, veće su i šanse da će naletjeti na perverznjaka.

Takav je slučaj i s New Yorkom u kojem je u odnosu na prošlu godinu, 2016. zabilježen porast seksualnog uznemiravanja u javnom prijevozu veći od 50 posto. Nakon što je uprava MTA policije (policija zadužena za sigurnost u metroima) odustala od plana razvijanja posebne jedinice koja bi bila zadužena za sprječavanje seksualnog uznemiravanja u metroima, Curtis Sliwa odlučio je ponovno okupiti grupu po imenu Guardian Angels (Anđeli čuvari).

Sliwa je Anđele čuvare osnovao još davne 1979. godine. Riječ je o posebno treniranoj grupi žena i muškaraca kojie su patrolirali njujorškim metroima i borili se protiv svih oblika seksualnog uznemiravanja. Korisnicie javnog prijevoza mogli su ih prepoznati po crvenim jaknama i beretkama te lisicama opasanim oko struka. S radom su prestalie 1994. godine, nakon što je tadašnji gradonačelnik Rudy Giuliani pojačao policijske patrole u metroima. Međutim, kako se vremena i politička atmosfera okreću brže od Gundulićeva kola sreće, tako je i Sliwa odlučio da je vrijeme da ponovno okupi Anđele.

Članica Anđela dijeli letke s informacijama o osvještavanju seksualnog uznemiravanja u javnom prijevozu

„Znate one reklame s porukama ‘Ako vidiš nešto, kaži nešto’? Pa, mi smo odlučilie učiniti nešto! Okupio sam osam djevojaka i žena koje sada rade posao koji metro policija očito nije u stanju obavljati.“ kazao je Sliwa.

Jedna od njih je i Lauren Rius, dvadesetšestogodišnjakinja koja se odlučila pridružiti Anđelima jer joj je muka od taktika kojima se perverznjaci služe kako bi seksualno uznemiravali putnike/ce u metrou.

„Mislila sam da Anđeli više ne postoje, sve dok nisam ugledala reklamu u metrou na kojoj je pisalo da regrutiraju nove članice. Bila sam jako uzbuđena kad sam shvatila da je plakat stvaran!“

Sliwa sam trenira Anđele i pokazuje im kako se na jednostavne i efektivne načine mogu obraniti, ali i savladati perverznjake i staviti im lisice. Kako su Anđeli s vremenom postali popularni, a građani i građanke prepoznali potrebu za njihovom zaštitom, pokret se vrlo brzo proširio. Trenutno Anđeli djeluju u 18 saveznih država u Americi i broje više od 5000 članova i članica.

Članice Anđela vježbaju svladavanje protivnika na Sliwi

Najmlađa članica Veronica Pagan ima samo 13 godina, a crvenu beretku naslijedila je od svoje majke, koja ju je pak naslijedila od svoje majke.

„Pridružila sam se Anđelima jer sam željela da budu ponosne, ali i zbog sebe. Htjela sam pokazati dečkima kako cure nisu slabe i kako se znamo zauzeti za sebe.“ [E.H.] nypost/dailymail


Povezano