Objavljeno

Novi lijek značajno povećava šanse trogodišnjeg preživljavanja kod žena s uznapredovalim rakom dojke

Rezultati istraživanja predstavljeni su na godišnjem susretu Američkog društva za kliničku onkologiju u Chicagu. Nadopuna postojeće terapije s dodatnim lijekom povećala je šanse za preživljavanje mlađih žena s određenom vrstom agresivnog raka dojke za 50 posto.

Međunarodno kliničko ispitivanje, nazvano MONALEESA-7, uključivalo je 672 žene mlađe od 59 godina s naprednom dijagnozom raka dojke i pozitivnim hormonskim receptorom/ HER2 negativan. Forbes prenosi kako su sve žene dobile uobičajenu endokrinu terapiju za suzbijanje estrogena dok je dio njih podvrgnut testiranju s kombinacijom dodatka novog lijeka ribocicliba.

Dr. Sara Hurvitz iz Centra za rak u UCLA Jonsson u izjavi navodi kako je “korištenje ribocicliba kao početne terapije značajno produljilo ukupno preživljavanje“ što je odlična vijest za žene s ovom opakom bolešću.

Iako se vjerovalo kako je ovaj tip naprednog raka dojke rjeđi kod žena prije menopauze, statistika zadnjih trideset godina pokazuje rast oboljelih u SAD-u za 2 posto po svakoj godini.

Ribociclibin, pod imenom Kisqali od Novartisa, jedan je od tri odobrena ciklinska inhibitora, a svojim djelovanjem blokira proteine koji kontroliraju diobu stanica.

Detalji istraživanja i rezultati nalaze se na službenim stranicama Američkog instituta za istraživanje lijekova i medicine.

Produljenje života s korištenjem novog pristupa liječenju je velik korak i nuspojave nisu toliko oštre kao u dosadašnjim pristupima, no nažalost, to i dalje ne garantira potpuno ozdravljenje. [K.Z.]


Povezano