Objavljeno

Nakon legalizacije istospolnih brakova smanjen broj samoubojstava tinejdžera

Foto: Sharon McCutcheon

Vrhovni sud SAD-a 2015. godine proglasio je istospolni brak legalnim u svih 50 saveznih država. Nakon presude, Barack Obama rekao je kako će ta odluka osnažiti zajednicu pružajući dostojanstvo i ravnopravnost istospolnim parovima i njihovim obiteljima. Danas, istraživanja pokazuju smanjenje stope samoubojstava LGB osoba, javlja Upworthy.

Prema statističkim podacima, samoubojstvo je drugi najčešći uzrok smrti adolescenata u SAD-u. Istraživanje Raifman i suradnika iz 2017. pokazuje kako je 29% LGB adolescenata pokušalo izvršiti samoubojstvo, dok za cjelokupnu populaciju adolescenata ta brojka iznosi 6%.

U razdoblju od 1999. do 2015. godine ispitano je više od 760 000 učenika i učenica srednjih škola, od kojih je oko 26 200 izjavilo da su homoseksualne ili biseksualne orijentacije. Kako su u razdoblju provedbe istraživanja tek 32 savezne države legalizirale istospolne brakove, zabilježen je pad pokušaja samoubojstava u tim zemljama za 7% kod svih učenika/ca i za 14% kod učenika/ca LGB seksualne orijentacije.

Mark Hatzenbuehler, istraživač na Sveučilištu Columbia, kazao je da zakoni koji ograničavaju prava osoba homoseksualne orijentacije mogu imati utjecaja na psihičko i fizičko zdravlje.

Julia Raifman, istraživačica na John Hopkins’ Bloomberg School of Public Health, komentirala je da zakoni koji se tiču zaštite LGB prava daju mladima nadu u budućnost, mogu utjecati na toleranciju te smanjenje vršnjačkog nasilja i stigmatizacije. Također je naglasila kako podaci ne dokazuju direktnu uzročno-posljedičnu vezu, te je potrebno još istraživanja kako bi se dobio dubinski uvid u povezanost zakona i ponašanja adolescenata.

The Guardian piše o sličnom istraživanju koje je provedeno u Švedskoj i Danskoj. Pokazalo se da je stopa samoubojstava osoba u istospolnim vezama pala za 46% u periodu između legalizacije istospolnog partnerstva i istospolnog braka. Iako je stopa samoubojstava osoba u heteroseksualnim vezama također pala u tom razdoblju (za 28%), podaci su značajni jer se prva stopa naglo smanjila za gotovo polovicu. [N.S.]


Povezano