Objavljeno

Pussy grabs back – izborni poklič koji demonstrira ženski bijes protiv Trumpa

Nakon degutantne izjave o seksualnom uznemiravanju žena koja je u javnost procurila početkom mjeseca, Donald Trump se našao na udaru opravdanih kritika.

U razgovoru koji je vodio s televizijskim domaćinom Billyjem Bushem 2005. godine, Trump priznaje da je pokušao zavesti udanu ženu te da ljubi ‘lijepe’ žene čim ih ugleda i to bez njihovog pristanka. U snimkama koje je objavio Washington Post, izjavio je:

„To je poput magneta. Samo ih poljubiš. Ja ne čekam. Kad si zvijezda, sve ti je dopušteno. Uhvati ih za mačkicu. Možeš im napraviti bilo što.“

Kao odgovor na prethodnu izjavu, neki republikanci/ke su povukli/e potporu predsjedničkom kandidatu. Sportaši su se ogradili od Trumpove obrane da je to ‘šala iz svlačionice’, a Hillary Clinton je opaske okarakterizirala užasnima. Na Twitteru je napisala:

„Ne možemo dopustiti da ovaj čovjek postane predsjednik.“

Odvjetnica za građanska prava i stručnjakinja za seksualno uznemiravanje, Lisa Bloom, u telefonskom intervjuu za Newsweek je kazala:

„Potpuno je jasno da je ono o čemu Trump govori u ovoj snimci seksualno uznemiravanje. On govori o tome kako može uhvatiti ženu za genitalije bez njezinog pristanka. Neki mediji ovo su opisali kao ‘razgovor iz svlačionice’, a to je puno više od toga. Trump govori o ženama s kojima će se susresti u okviru njihovih radnih mjesta. Riječ je o seksualnom uznemiravanju na radnom mjestu.“

Da nije riječ o ‘nedužnom razgovoru iz svlačionice’ potvrđuje i tužba koju je 1997. godine protiv Trumpa podigla Jill Harth. Kazališna producentica u tužbi je opisala nekoliko poslovnih susreta s Trumpom koji su redovno rezultirali njegovim neprimjerenim ponašanjem, uključujući incident prilikom kojega ju je na poslovnom sastanku u newyorškom restoranu dirao po bedrima i uhvatio je za genitalije.

Upotrijebivši izraz ‘pussy’ u snimljenom razgovoru, republikanski kandidat je izazvao snažnu reakciju žena koje su svoje nezadovoljstvo počele iznositi na internetu, progovorivši o vlastitim iskustvima sa seksualnim uznemiravanjem te kreiravši plakate, majice i pjesme s porukom#PussyGrabsBack, odnosno ‘mačkica uzvraća udarac’ na dan predsjedničkih izbora.

#PussyGrabsBack je postao popularan hashtag na Twitteru, a glumica America Ferrara ga je iskoristila kada je podijelila sliku koja prikazuje ishod predsjedničkih izbora kada bi žene odbile glasati za Trumpa, odnosno sliku cijele Amerike u plavoj boji demokrata.

Nastali su različiti grafički prikazi – Trumpova crvena šilterica na kojoj je bijelim slovima izvezeno Grab ’em by the pussy i Obamina predizborna slika preinačena za ovu svrhu.

Jessica Bennett, autorica knjige Feminist Fight Club frazu je pretvorila u sliku s mačkom koja reži, koju je kasnije feministički brand i on line zajednica Female Collective prenio na majice, a zarada od prodaje bit će donirana organizaciji Rape, Abuse & Incest National Network (Rainn).

Opis uz majicu kaže: Majica podržava razbijanje patrijarhata, poštovanje prema ženskom tijelu, moć mačkica i kraj puta za Donald Trumpa… I stranku kojoj pripada.“

Glazbenica Kim Boekbinder napisala je i pjesmu istoimenog naziva koju se može dowloadati besplatno ili uz donaciju, a dio prikupljenog novca bit će proslijeđen organizaciji Rainn. Stihovi pjesme poručuju:

„Nismo kćeri ni žene / Mi smo osobe sa životima / Osmog studenog ćemo to pokazati.“

Pjesma sadrži dijelove razgovora između Trumpa i Busha.

Komentirajući svoj uradak na Twitteru, Boekbinder opisuje pjesmu kao ‘čisti bijes’. Objasnila je da ju je napisala u 27 sati, a na pisanje ju je potaknula upravo Trumpova izjava, s obzirom na to da je i sama bila žrtva seksualnog nasilja. [T.V.] TheGuardian

 

Tekst je originalno objavljen na poddomeni portala – operiseksizam.voxfeminae.net, internetskoj stranici koju, uz mentorstvo, uređuju volonteri i volonterke uključenie u projekt ‘Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost’.


Povezano