Objavljeno

Seksualno napastovanje rašireno među holivudskim scenaristima

Ceh američkih scenarista Zapadne obale (WGAW) objavio je u srpnju rezultate ankete o učestalosti seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu, prenosi portal Women and Hollywood.

Istraživanje, u kojemu je sudjelovala petina aktivnih članova te organizacije, odnosno 2000 osoba, pokazalo je kako je 64% žena i 11% muškaraca bilo izloženo, a još ih je više svjedočilo, neprimjerenom ponašanju među kolegama scenaristima.

Anketa je provedena u sklopu inicijative za suzbijanje uznemiravanja i rodne diskriminacije unutar Ceha koja je započela objavljivanjem Izjave o principima postupanja u slučajevima seksualnog uznemiravanja u siječnju 2018. Taj dokument izazvao je brojne kritike jer, premda zagovara “politiku nulte tolerancije” i potiče žrtve da progovore, ne predviđa nikakve sankcije protiv počinitelja.

Iz Ceha tvrde kako istraživanje stoga pruža uvid u razmjere problema i ukazuje na hitnost njegovog rješavanja. Široki raspon iskustava opisan u odgovorima trebao bi poslužiti za “kreiranje strategija za suzbijanje seksualnog i drugih oblika uznemiravanja” iz profesionalnog okruženja scenarista, uključujući rasprave o standardima ponašanja.

Sudionici/e istraživanja posebno su se osvrnuli na posljedice presude Vrhovnog suda države Kalifornije u slučaju scenaristice serije Prijatelji koja je 2006. godine tužila NBC zbog sugestivnih šala kojima je bila izložena na radnom mjestu. Sud je u ime kreativne slobode odlučio da takvo “vulgarno izražavanje i uvredljivo ponašanje samo po sebi nije nezakonito”.

Ispitanici su naveli kako počinitelji često  tim presedanom opravdavaju neprimjereno postupanje, unatoč tome što sam tekst presude to nastoji spriječiti, naglašavajući kako takvo ponašanje ne smije biti upereno protiv pojedinaca jer inače može stvoriti “neprijateljsko radno okruženje”, prenosi Deadline.

Sestrinska organizacija Ceha s Istočne obale u veljači je objavila rezultate slične ankete, koja je pokazala da u filmskoj industriji još uvijek postoje prepreke prijavljivanju takvih incidenata te kako zaposlenici drže da službeni oblici edukacije o tom problemu ne daju rezultate. [M.M.]


Povezano