Objavljeno

Kratki film nedjeljom: Disneyev Reason and Emotion (1943)

Pojam ‘razum protiv emocija’ ili kako su to Albert Einstein, Anne Lamott i Steve Jobs nazivali, ‘racionalnost protiv intuicije’ predstavlja konstantnu rastrganost između dviju suprotnih snaga koje definiraju čovjeka, razuma i emocija.

Koliko god je ideja implementirana u društvo, “podijeljen mozak” je redukcionistički mit koji ima opasne socio-kulturne posljedice. Međutim, godine 1943. dihotomija između razuma i emocija bila je društveno prihvatljiva, ali i savršeno iskoristiva kao uporišna točka propagande utemeljena na rodnim stereotipima.

Disneyev film iz 1943. duhovitim tonom opisuje što bi se dogodilo kada bi emocije zavladale i koliko je važna dominacija razuma u ratu. Naravno, tomu je savršeno poslužio stereotipni primjer prevlasti emocija kod muškarca i žene.

Kod muškarca, razum vlada u bilo kojoj situaciji, ali kada emocije nakratko ometu razum, on zasluži šamar radi seksualno neprimjerenog pristupa ženi dok ženske emocije veoma lako svladaju razum te ne mogu oduprijeti obilnom obroku radi kojeg riskiraju nepoželjnu figuru, odnosno debljinu, nepoželjnu kod suprotnog spola.

Kratki animirani Disneyev film kroz duhoviti, ali i neprimjeren prikaz rodnih stereotipa, karakterističnim razdoblju nastanka filma, zapravo servira odmjerenu dozu ideje o propagandi protiv Sila osovine koje su, vođene nerazumnim emocijama, laka pobjeda za razumne i suzdržane Saveznike.

U filmu je prikazan i način na koji se Hitler, prema američkom objašnjenju nacističkog pokreta, u svojim govorima služio tehnikama utjecaja na emocije. Prvotno bi stvorio okruženje straha, zatim pobudio suosjećanje i ponos nacije, stvarajući tako naposljetku emociju mržnje i moguće manipulacije pojedincima, odnosno masom.

Slične poglede na ratnu propagandu s drugog kraja svijeta, kolekciju ruske animacije, pogledajte ovdjeBrainPickings… [I.C.]


Povezano