Objavljeno

Rodna ravnopravnost treba biti prioritet Vlade i drugih državnih institucija

U organizaciji Udruge ‘ZG’, održana je tribina pod nazivom Koliko smo zapravo ravnopravni?, na kojoj se raspravljalo o problemu diskriminacije žena na tržištu rada.

Rasprava se dotakla problema nejednakih uvjeta rada, nejednakih plaća, problema u pristupu napredovanju, utjecaja ekonomske krize na kršenje prava radnika i radnica, stope nezaposlenosti žena u ukupnom broju aktivnog stanovništva, te diskriminacije na temelju trudnoće i materinstva prilikom zapošljavanja.

Uz Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić, sudionice okruglog stola bile su Margareta Mađerić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba, Jadranka Boban Pejić, direktorica tvrtke Biovega, te Ivana Šimek iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Ivana Šimek iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje navela je da se broj nezaposlenih žena smanjuje, ali i da je njihova ekonomska aktivnost je još uvijek daleko ispod prosjeka zemalja EU-a, te ustvrdila da razlog manjeg broja žena u poduzetništvu treba tražiti u predrasudama i nedostatku društvene podrške.

Istaknuto je da se u Hrvatskoj povećava stopa nezaposlenosti žena, te da se unatoč većoj razini obrazovanja susreću s diskriminacijom pri traženju posla, a kada ga nađu slabije su plaćene. U upravljačkim tijelima gotovo ih i nema, a unatoč zakonskim odredbama u političkom životu su i dalje podzastupljene.

Pravobraniteljica je naglasila da se 61% svih pritužbi koje stižu u njezin ured odnose na područje rada i zapošljavanje, te istaknula podatak da je u zadnje dvije godine sklopljeno više od 90% ugovora o radu na određeno vrijeme, a u većini slučajeva radi se o ženama.

Ljubičić je iznijela podatak kako je u Europskoj uniji u izgradnju jaslica i vrtića lani uloženo oko tri milijarde eura, a rezultat toga je znatno povećanje stope zapošljavanja žena, dok Hrvatskoj dolazi do smanjenja opsega socijalnih servisa i privatizacije istih. Također, u Hrvatskoj se ravnopravnost spolova i dalje smatra ženskim pitanjem, a moralo bi biti pri vrhu prioriteta Vlade i drugih državnih institucija u skladu sa zakonskim okvirom za osiguranje ravnopravnosti. PRS/Libela

Pravobraniteljica je jučer gostovala i u emisiji Paralele na prvom programu HTV-a, gdje je komentirala izbore za Europsku komisiju i njezinu rodnu strukturu, te zastupljenost žena u tijelima Europske unije i kvote žena u upravama tvrtki. Snimku emisije potražite ovdje.

Povezano