Objavljeno

‘S nama’: Restoran koji daje šansu imigranticama i izbjeglicama

Mazi Mas, što na grčkom znači ‘s nama’, pop-up je restoran sa sjedištem u Londonu, a vodi 28-godišnja Nikandre Kopcke. U njemu poslužuje specijalitete iz različitih dijelova svijeta. Hranu pripremaju žene, sve odreda majke, koje po dolasku u Englesku nisu uspijevale naći posao.

„Ideja je bila ljudima približiti nešto što smatram da rijetko dobiju, a to je fantastično pripremljena domaća hrana. Mnogi za to imaju priliku jedino ako su pozvani u nečiji dom“, navodi Kopcke istovremeno naglašavajući da su se na taj način stvorila, itekako potrebna, radna mjesta za imigrantice i izbjeglice koje uglavnom ne dobivaju mnogo šansi za zapošljavanje.

Kao inspiraciju za otvaranje restorana Kopcke, koja je ujedno završila i rodne studije, navodi svoju baku čiji je san bio otvoriti pekaru što joj njezin patrijarhalni djed nikada nije dopustio govoreći: „Žene se ne zapošljavaju…umjesto toga, ostat ćeš kod kuće i brinuti o djeci“.

U restoranu trenutno radi šest žena, a njih još pet do šest sudjeluje u tjednim edukacijama koje im pomažu da savladaju vještine kao što su vođenje kuhinje i higijena, slaganje jelovnika te raspolaganje buđetom.

Cilj je osnažiti žene, smanjiti njihovu ovisnost o partnerima te mogućnost da u budućnosti budu iskorištavane. Isto tako, mnoge od uključenih žena s vremenom su se uspjele zaposliti u drugim restoranima što je stvorilo nove prilike i za druge imigrantice i izbjeglice.

„Željela sam uzeti nešto rođeno u stoljećima rodne opresije, a to je smješanje žena u kuhinju kao jedino mjesto gdje pripadaju, te iskoristi to kako bi im dala slobodu na način koji svatko može cijeniti: kroz ukusnu hranu“, naglašava Kopecke. BuzzFeed/Mashable


Povezano