Objavljeno

Riječki Ekonomski fakultet prvi financira studentsko samozapošljavanje

Foto: Goran Kovačić

Na riječkom Ekonomskom fakultetu pokrenut je projekt partnerstva u poduzetništvu, što znači da će Fakultet vlastitim sredstvima pomoći studentima u pokretanju poslova. Ovo je prvi takav projekt u Europi, a namjera je da se studentima pomogne u samozapošljavanju.

Za sufinanciranje takvih projekata Ekonomski fakultet bi godišnje izdvajao oko 200 tisuća kuna vlastitih sredstava, a kasnije bi od dobiti tako osnovanih poduzeća mogle biti pokrenute nove ideje, objašnjava dekan Heri Bezić. Dodaje da su se profesori koji sudjeluju u projektu odrekli honorara, što je začudilo njihove kolege, ne samo u Hrvatskoj već i u inozemstvu.

„Fakultet u potpunosti financira osnivanje poduzeća, pruža savjetodavne usluge i osigurava poslovni prostor bez gubljenja vremena“, kaže Bezić.

Većinski vlasnički udio tvrtki imat će studenti, a Fakultet će biti suvlasnik u iznosu od 19%. Prvo studentsko poduzeće je u fazi registracije, drugo je u fazi sklapanja ugovora i bavit će se digitalizacijom materijala za učenje, a treće, koje će pružati usluge za olakšavanje svakodnevnog života, u fazi je izrade poslovnog plana.

Poduzeće Funcore d.o.o., pokrenula su trojica studenata treće godine ekonomije. Luka Dopuđ iz Goričana kaže da su mogli završiti fakultet i čekati da im netko ponudi posao ili ga pokrenuti sami.

Osmislili su stoga plan „posebne zabave za turiste“, a uz pomoć Fakulteta, već ovo ljeto pokrenuli posao u Poreču u Hotelu Tamaris. Nisu htjeli kafić ili štogod slično, trebali su ideju koja će se probiti, objašnjava Zadranin Julijan Marin, pa su smislili spoj „sporta i zabave, uz uklanjanje stresa“. To je zapravo samo uvod u njihove dugoročne planove za otvaranje consulting poduzeća, za što će im trebati još iskustva, ali i više kapitala. [B.U./T.S.] HRTRadioRijeka


Povezano