Objavljeno

Rodna ravnopravnost treba biti ispred demografske obnove

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U srijedu, 24. svibnja 2023. u zagrebačkom Hotelu Academia održana je konferencija Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života – strukturirani dijalog o demografskim trendovima i potrebama u organizaciji udruge B.a.B.e. – Budi aktivna. Budi emancipiran. i Mreže mladih Hrvatske.

Ciljevi konferencije bili su predstaviti na dokazima utemeljene i izrađene smjernice za razvoj javnih politika; otvoriti prostor dijaloga poslodavaca/ki, radnika/ica i ostalih za senzibilizaciju i potrebe uravnoteživanja privatnog i poslovnog; istaknuti važnost uključivanja i aktivnog doprinosa svih članova/ica kućanstava u raspodjeli kućanskih poslova, mentalnog rada te brige o djeci i starijima; graditi zaključke i zagovaračke strategije utemeljene na stvarnim potrebama onih na koje se javne politike najviše odnose.

Voditeljica projekta Tanja Štampar (B.a.B.e.) predstavila je ciljeve, aktivnosti i metodologiju te dosadašnje rezultate projekta, uključujući istraživanje, javnu kampanju #JutrosSamStala te Mrežu 4. smjena – nevidljivi rad koja je formirana u okviru projekta. Prikazana su i dva video spota – na temu mentalnog rada i aktivnog očinstva – koji će uskoro biti i javno prikazani.

Uvodna izlaganja održale su državna tajnica Margareta Mađerčić i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, a Suzana Kunac predstavila je smjernice za razvoj javnih politika koje su kreirane u sklopu projekta. Smjernice se odnose na sljedeća područja:

  • Donošenje sveobuhvatne demografske javne politike s jasnim okvirom usklađivanja obiteljskih i profesionalnih obaveza muškaraca i žena,
  • Dostupnost, slobodna mjesta, radno vrijeme i cijena jaslica i vrtića,
  • Očinski i roditeljski dopust, uzimanje bolovanja za dijete od strane očeva,
  • Dekonstrukcija rodnih stereotipa u sekundarnoj socijalizaciji kao preduvjet ravnopravnosti spolova i usklađivanja obiteljskih i profesionalnih obaveza muškaraca i žena (ključna područja: mediji i obrazovni sustav),
  • Programi produženog i cjelodnevnog boravka za djecu do 12 godina,
  • Javne politike usklađivanja radnog i obiteljskog života muškaraca i žena (poboljšanje uvjeta rada zaposlenih roditelja).

Uslijedila su dva tematska panela. Prvi se bavio potrebama i senzibilizacijom poslodavaca kao aktera za postizanje ravnoteže obiteljskog i radnog života, a sudjelovale su Željka Josić, državna tajnica, Središnji državni ured za demografiju; Ivana Matić, osnivačica Women in Adria; i Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika, uz moderatoricu Donnu Dianu Prćić. Drugi panel nosio je naslov Očev dopust – demografski trendovi i beneficije za djecu, a sudionice su bile Anamarija Sočo iz udruge Status M; Jasminka Brstilo, Služba za podršku roditeljstvu, Središnji državni ured za demografiju i mlade; Darko Šeperić, SSSH; i Matija Švaljek, otac malog djeteta, a moderirala je Antonia Rukavina.


Konferencija se održala u okviru projekta „Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene“, sufinanciranog iz sredstava Europskog socijalnog fonda (85%) i proračuna Republike Hrvatske (15%). Nositeljica projekta je udruga B.a.B.e., a partneri na projektu su: Sveučilište u Zadru, Grad Novska, Vukovarsko – srijemska županija, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRIter, Udruga ‘HERA’ Križevci – Za zaštitu i promicanje ljudskih prava, Centar za građanske inicijative Poreč, Ženska udruga “IZVOR”, Hrvatska udruga poslovnih žena Krug, Domine – organizacija za promicanje ženskih prava, Prostor rodne i medijske kulture K-Zona te Mreža mladih Hrvatske.


Povezano