Objavljeno

Rodna nejednakost na Wikipediji

Najveća i najpopularnija online enciklopedija Wikipedia zamišljena je kao besplatan i lako dostupan izvor informacija za sve korisnike. No nedavno provedeno istraživanje otkrilo je kako jednakost kojom se zaklinju osnivači Wikipedije, u praksi baš i ne funkcionira. Porazni rezultati istraživanja pokazuju kako u ukupnom broju suradnika Wikipedije žene participiraju s tek 13%. Iako na prvi pogled nevidljiva, rodna diskriminacija je prisutna na svim razinama Wiki univerzuma, čak i u samim natuknicama. Tekstovi o tzv. “ženskim” proizvodima (npr. narukvice prijateljstva) prilično su škrti u usporedbi s onima o baseball karticama i drugim artiklima čiji su primarni konzumenti muškarci.

U čemu je caka? Autor knjige Good Faith Collaboration: The Culture of Wikipedia Joseph Reagle uzroke nejednakosti pronalazi u samoj online kulturi. Promovirajući otvorenost i digitalnu anarhiju kao temeljna načela, osnivači Wikipedije  su decidirano odbacili sva pravila, pa tako i ona čiji je primarni cilj osigurati raznolikost i ravnopravnost.

Izvršna direktorica Wikimedije Sue Gardner priprema čitav niz strategija kojima je cilj povećati udio žena na Wikipediji s mršavih 13 na 25% do 2015. godine. No mnogi, poput osnivačice OpEd projekta Catherine Orenstein sumnjaju u ishod Gardneričine taktike: “Najveća zapreka koja joj stoji na putu nije institucionalne, već psihološke prirode. Kada ste glas manjine, počinjete sumnjati u vlastite sposobnosti”. No Gadnerice ne odustaje i kaže:”Želim omogućiti da Wikipedia bude najbolja što može biti”. Sretno joj bilo! [N.K.]


Povezano