Objavljeno

Žene i internet: Premošćivanje rodnog jaza i stvaranje novih mogućnosti

Mnogo je kulturnih, gospodarskih, društvenih i infrastrukturnih prepreka koje ženama otežavaju pristup internetu. Od stava da internet i kompjuteri nisu primjereni za žene do cijene i nepoznavanja mogućih koristi koje pristup mreži donosi.

Izvješće Žene i internet podatak da 200 milijuna više muškaraca nego žena ima pristup internetu, dok se u zemljama s niskim dohotkom ovaj jaz penje i do 40%. No, rješenja za premošćivanje ovog digitalnog jaza možda su na dohvat ruke.

Žene diljem svijeta rade na premošćivanju ovog jaza i grade internet kakav žele kako bi mu što više žena i djevojaka moglo pristupiti.

U Nigeriji su primjerice česte online prijevare koje muškarci provode iz samih internet cafea, čineći ih nesigurnima za žene, no Olutosin Lagosa je stvorila alternativu, internet cafe namijenjen samo ženama, u kojem mogu sigurno i slobodno surfati webom. “Naš centar je najsigurnije mjesto za pristup internetu za svaku ženu u mojoj zajednici. To je jedino mjesto gdje možemo stvoriti željeni svijet bez rodnih inhibicija.”

Još jedan primjer je Myrna s Filipina, žrtva trgovine ljudima, koja je nakon uspješnog bijega radila kao kućna pomoćnica, ali nakon što ju je sin njezinog poslodavca naučio koristiti računalo osnovala je informatičku tvrtku. Danas, ona koristi tehnologiju kako bi pomogla drugim žrtvama trgovine ljudima.

Tu su također i tečajevi digitalne pismenosti za žene u Bangladešu, internet kafići za žene koji se otvaraju vrata u Argentini, dok u Keniji žene izrađuju prototipe mobilnih aplikacija koje šalju upozorenja ukoliko dođe do ugrožavanja sigurnosti.

Ovi primjeri govore da je vrijeme za bliži pogled na to kako možemo pojačati žensku digitalnu revoluciju koja je već u tijeku. Liderice lokalnih zajednica otkrivaju put prema naprijed, definiraju probleme koji ženama otežavaju pristup internetu, poput udaljenosti internet kafića i nedovoljnog poznavanja tehnologije, ali stvaraju i rješenja. Uz pomoć domišljatosti i snalažljivosti, one stvaraju nove strategije kako bi što većem broju žena omogućile pristup mreži i osnažile ih.

Svjetski čelnici i predsjednici tehnoloških tvrtki trebali bi obratiti pozornost na njihova rješenja i podržati njihove napore. Izvješće Žene i internet procjenjuje da bi pristup internetu za dodatnih 600 milijuna žena i djevojaka mogao potaknuti rast globalnog BDP-a od 13 do 18 milijardi dolara.

Ako stručnjaci poslušaju preporuke žena diljem svijeta i iskombiniraju najbolje od globalne tehnološke industrije s iskustvima na terenu, ovaj digitalni jaz može se dokinuti i istovremeno osloboditi ogroman val ljudskog potencijala. [V.U.] Chime for Change


Povezano