Objavljeno

Na svaki hate mail mlada znanstvenica odgovara wiki biografijom znanstvenice

Emiliy Temple-Wood polaznica je Loyola sveučilišta, na smjeru molekularne biologije, a na jesen kreće na medicinski fakultet. Online uznemiravanje nije ono što ju je prvotno potaknulo na osnivanje WikiProject Women Scientists 2012. godine, ali je svakako nešto što je danas još više motivira za nastavak rada na tom projektu.

Kako je odmalena bila izuzetno zainteresirana za znanost, ne čudi što je čitajući razne članke na Wikipediji i sama odlučila intervenirati u neke i proširiti ih dodatnim informacijama. Kada je shvatila da zanemariv broj članica Royal Societya (kluba za znanstvenike i znanstvenice od iznimnog doprinosa znanosti) posjeduje wiki stranicu, odlučila je to promijeniti. Te je večeri sjedila u hodniku svog studenstog doma do 2 ujutro, dok nije napisala svoj prvi članak o ženama u znanosti.

Pokrenula je zatim Women Scientists Wikiproject, s ciljem unošenja što više imena i podataka o ženama koje su svojim radom doprinijele znanosti. Royal Society joj je rado ustupio svoju arhivu, te je uskoro svo svoje slobodno vrijeme počela koristiti kako bi wikipediju obogatila informacijama o znanstvenicama. Uskoro su joj se pridružile i ostale studentice i znanstvenice kojima se svidio projekt, te on danas broji 76 članica.

Nažalost, nisu svi bili toliko oduševljeni njezinom inicijativom, te je uskoro postala meta on-line zlostavljača koji joj s neregistriranih e-mail adresa redovito šalju mailove u kojima komentiraju njen izgled, insinuiraju da je do svog položaja došla nudeći seksualne usluge ili pak od nje traže seksualne usluge.

Iako žene u svom radu, a naročito na internetu, često nailaze na ovakve reakcije, ono što je zanimljivo je svakako odluka koju je Temple-Wood donijela- za svaki mail takvog sadržaja, ona i njezine kolegice će objaviti još jednu biografiju znanstvenice na wikipediji.

Prenosimo nekoliko primjera do sada objavljenih članaka na wikipediji:

Maria Goeppert Mayer (28.6.1906.-20.2.1972.), Amerikanka njemačkih korijena, teoretičarka fizike i druga žena koja je dobila Nobelovu nagradu za fiziku.

Gerty Theresa Cori (rođena Radnitz, 15.8.1896. – 26.10.1957.), Češko-Američka biokemičarka koja je postala treća žena, a prva Amerikanka, koja je osvojila Nobelovu nagradu za znanost te prva žena koja je nagrađena Nobelovom nagradom za medicinu.

Natasha Falle (rođena 1973), Kanadska profesorica na fakultetu Humber u Torontu, koja je bila prisiljena na prostituciju između 15. i 27. godine života, a trenutno se bori protiv prostitucije u Kanadi. Falle je odrasla u srednjoklasnoj obitelji, a nakon rastave roditelja je ostala živjeti sa samohranom majkom od koje je pobjegla sa 15. godina. Wikimedia…


Povezano