Objavljeno

Znanstvenice nestaju s Wikipedije. Što se zbiva?

Foto: Wikimedia

“Brišu me s Wikipedije, osjećam se slavno,” na Twitteru je objavila astrofizičarka Sarah Tuttle početkom svibnja nakon što je njezina stranica uklonjena iz ove online enciklopedije (u međuvremenu je vraćena).

To se dogodilo samo par tjedana nakon debate oko stranice još jedne znanstvenice – kemičarke Clarice Phelps. Riječ je o prvoj Afroamerikanki koja je ušla u tim koji je otkrio superteški element tenesin (Ts). Njezina je stranica tijekom rasprave bila izbrisana i vraćena tri puta – a svako uklanjanje privuklo je još više medijske pozornosti. Wikipediju se optuživalo za diskriminaciju prema bilo kome tko nije heteroseksualan, muškarac i bijelac.

Kritičari ističu i kako je tek 18% od 1,6 milijuna biografija u engleskoj verziji Wikipedije posvećeno ženama. No Wikipedija je samo odraz društva, te se rodna neravnopravnost tako odražava i u člancima.

Jessica Wade je napisala već 600 članaka o znanstvenicama koje su pripadnice etničkih ili seksualnih manjina te je izjavila kako ih je šest bilo izbrisano uz objašnjenje da nisu dovoljno značajne.

“Kada napravite stranicu i pokrene se rasprava o njenom brisanju, to nije samo iritantno jer se vaš rad briše. To je intruzivno i ponižavajuće jer raspravljamo o tome je li neka osoba dovoljno značajna na stranici koja ima članke o gotovo svakoj pop pjesmi, o ljudima koji su statisti na filmovima za koje nitko nije čuo i o ljudima koji su u sportskim timovima koji nikad nisu osvojili ni bod,” izjavila je Wade.

Izvor: Envel Le Hir

Na Wikipediji trenutno volontira oko 100 000 urednika i 1000 administratora. Teoretski, svi na Wikipediji su ravnopravni, nema odbora i nitko nema pravo veta.

Roger Bamkin, uz Rosie Stephenson-Goodknight suosnivač projekta Women in Red, izjavio je kako je problem vjerojatno u tome što su 90% urednika Wikipedije muškarci te je stoga veća šansa da se odobri brisanje biografije žene. Projekt Women in Red nastoji povećati broj biografija žena na Wikipediji. Uočeno je i kako ženske biografije češće ističu njihov rod i njihov obiteljski život.

U slučaju Clarice Phelps, njezino ime nije stajalo u člancima koji se odnose na otkriće tenesina te nije bila dovoljno zastupljen a u medijima. Veći dio njezinog rada zabilježen je na službenoj stranici njezinog poslodavca, a takav izvor ne smatra se nezavisnim prema standardima Wikipedije te nije uzet u obzir. Iz tog razloga, zajednica je izglasala brisanje njezinog članka.

“Korisničko iskustvo na stranici treba popraviti,” priznao je John Lubbock, komunikacijski koordinator Wikimedia UK. “Svi problemi na stranici definitivno više pogađaju žene koje imaju manje vremena za posvetiti volontiranju nego muškarci.” Istaknuo je i kako je teže pisati članke o ženama nego o muškarcima zbog manjeg broja izvora, budući da se generalno rjeđe piše o ženskim nego o muškim postignućima.

“Predrasude su većinom nesvjesne i intersekcionalne,” dodaje Lubbock. “Wikipedia se ne nosi samo s problemom rodne ravnopravnosti, već i rasne i geografske.”

Premda su projekti poput Women in Red i inicijativa Jess Wade pomogli da broj biografija žena poraste s 15% an 18% u zadnje četiri godine, i dalje postoji određeni otpor koji, kako kaže Lubbock, “viđamo od strane istih onih ljudi koji uznemiravaju žene online, na Wikipediji ili negdje drugdje.” [K.D.] Chemistry World…


Povezano