Objavljeno

U riječkoj Filodrammatici održana projekcija dokumentarnog filma Vessel

U petak je u Rijeci, u prostorijama Filodrammatice, u organizaciji inicijative Znaj znanje, održana projekcija filma Vessel koji se bavi borbom za ženska reproduktivna prava.

Riječ je o mladoj liječnici, Rebecci Gomperts, koja, uzrujana zakonima koji zabranjuju pobačaj diljem svijeta, dolazi na ideju plutajuće klinike u kojoj bi se zahvati obavljaju u izvanteritorijalnim vodama. Film prati razvoj ideje i različite reakcije s kojima su se susretali oni koji su u realizaciji sudjelovali.

Rebeccin projekt, Woman on waves, susreo se s nemalim brojem proceduralnih, političkih, religijskih i inih zapreka, no sve su redom shvaćene kao izazovi tako da je ovo ujedno i priča o savladavaju zapreka. Ujedno, riječ je o dokumentarcu koji prati kreiranje underground aktivističke scene koja se kasnije proširila na globalnoj razini.

Iako je primarno riječ o Rebeccinoj priči, zapravo je u nju uključeno puno toga – hrabrost, uloga liječnice koja ima iskustvo Greenpeaceove aktivistkinje, žene diljem svijeta koje se solidarno bore rame uz rame s Rebeccom, i muškarci koji sudjeluju u anti prosvjedima protiv Woman on waves.

Woman on waves (WoW) osnovane su 2000. godine s ciljem prevencije neželjenih trudnoća te naročito nesigurnih i po zdravlje opasnih pobačaja, i to osiguravanjem medicinskog pobačaja u ranijoj fazi trudnoće.

Ploveći na nizozemskom brodu, izvan teritorijalnih voda zemalja u kojim je pobačaj ilegalan, ne čudi sa u nekim lukama nisu bile dobrodošle i usidravanje im je zabranjeno. Ohrabruje što su mnoge zemlje u kojima su se susretale s problemima tog tipa, kasnije ili legalizirale pobačaj ili olabavile zakonski okvir.

U formi dokumentarnog filma, uhvaćen je svaki detalj – od broja poziva i poruka koji pristižu Woman on Waves nakon što su objavile broj telefonske linije za pomoć, do svjedočanstava žena koje traže pomoć ili su je dobile. Posebno je upečatljiva priča mlade žene iz Afrike koja je ostala iznenađena da Women on waves doista funkcioniraju tako da pomažu cijelo vrijeme i da su 24-satna moralna podrška.

U posljednjih su 10 godina WoW privukle velik interes javnosti, i naravno, puno kontroverze, s kampanjama u zemljama kao što su Poljska, Irska, Portugal, Španjolska i Maroko. Kampanje se organiziraju uz dogovor s lokalnim partnerskim organizacijama i obično su vezane za određene ranije aktivističke akcije iz područja ljudskih prava. Iako je legalizacija pobačaja iznimno važna, medicinski pobačaj (pilulama) sada ženama daje mogućnost da o vlastitom životu odlučuju samostalno, nevezano za zakonski okvir ili volju liječnika.

Woman on Waves sada su primarno fokusirane na dostavljanje provjerenih informacijama ženama kojima su najpotrebnije, i to putem interneta, grassroots inicijativa i kroz telefonsku liniju na kojoj žene mogu dobiti utjehu, savjet i/ili informaciju.

Film je premijerno izveden na Southwest Film festivalu 2014., gdje je dobio nagradu publike u kategoriji dokumentarnog filma te specijalnu nagradu žirija za političku hrabrost. Do sada je prikazan na više od 230 festivala diljem svijeta, i na nebrojeno pojedinačnih projekcija.

Svi/e koji su propustili riječku projekciju, još jednu šansu za gledanje Vessela imat će u listopadu u Zagrebu.

 

Piše: Ana Maria Filipović Grčić


Povezano