Objavljeno

U nastanku je biografski film o Margaret Sanger, aktivistkinji za ženska reproduktivna prava

U vrijeme kada je pravo na pobačaj na udaru u mnogim zemljama, pristiže nam i autobiografski film o ženi koja se strastveno borila za žensko pravo na izbor i autonomiju nad vlastitim tijelom.

Kako prenosi Deadline, Black Bicycle Entertainment i producentica Justine Ciarrocchi najavili su ekranizaciju priče o Margaret Sanger, originalno zapisane u romanu ‘Terribl Virtue’ autorice Ellen Feldman. Ciarrocchi je vjerojatno najpoznatija po filmu ‘The Hunger Games’, s čijom je glavnom glumicom Jennifer Lawrence ove godine započela rad na filmu o Zeldi Fitzgerald.

Iako fikcionaliziran, roman prati Sangeričin rad na edukaciji žena o njihovom reproduktivnom zdravlju te borbu za legalizaciju kontracepcije, što je na kraju dovelo do osnivanja ‘Planned Parenthooda’, organizacije koja ove godine obilježava 100. godišnjicu postojanja.

‘Terrible Virtue’ objavljena je u ožujku ove godine, a na Sanger se fokusira od malih nogu, kada je kao kći majke i oca alkoholičara odrastala uz dvanaestero braće i sestara. Nakon što je završila obuku za medicinske sestre, počela je surađivati s mnogim radničkim, anarhističkim, socijalističkim i drugim progresivnim organizacijama, a svojim je predanim radom ženama osigurala pravo na lealnu liječničku kontracepciju. Film istražuje rizike koje je Sanger morala preuzeti kako bi danas bila priznata kao jedna od najutjecajnijih žena u borbi za pravo na planirano roditeljstvo.

“Opseg Sangeričine kompleksnosti kao revolucionarnog i ljudskog bića je izvanrednan. Prošla sam kroz Feldmaničin roman s takvom žudnjom, omamljena nijansama transparentnosti i odvažnosti njezinog portreta. Njezina priča istražuje često brutalnu prirodu aktivizma, a još odvažnije prikazuje loš položaj žena.“ kazala je Ciarrocchi.

Kao što je čest slučaj s ovakvim filmovima, još uvijek nije poznato koliko će film biti historijski točan. Tako se u općim informacijama koje su o filmu do sada objavljene nigdje ne spominje hoće li biti prikazano i njezino referiranje na znanost o eugenici, iako ga je Feldman spominjala u svojoj knjizi. Ipak, čini se da će ovo biti jedan od rijetkih biografskih filmova koji u potpunosti prikazuju životnu naraciju protagonistice. [E.H.] Jezebel


Povezano