Objavljeno

Vodiči kroz razgovor s djecom za dugine, jednoroditeljske ili posvojiteljske obitelji

Vodiči Moja jednoroditeljska obitelj, Moja posvojiteljska obitelj i Moja dugina obitelj, nastali su u sklopu projekta KALEIDOSKOP – unapređenje prava djece u različitim obiteljima za tolerantnije i raznovrsno društvo, a u njima roditelji mogu saznati kako sa svojom djecom iskreno i otvoreno razgovarati o najčešćim pitanjima vezanima za njihove obitelji.

Udruga RODA u suradnji s partnerima Udrugom za potporu posvajanju ADOPTA, Udrugom za unapređenje kvalitete življenja LET te suradničkom organizacijom Zagreb Pride sastavila je ove tri brošure kako bi osnažila roditelje za otvorene razgovore s djecom te im otvorila pristupe temama zbog kojih se ponekad osjećaju nesigurnima.

 „Obitelj je okruženje u kojemu polažemo temelje za daljnji život. U njoj učimo o sebi i drugima, počinjemo razumijevati način na koji mi, naša obitelj, okruženje i svijet funkcioniraju. Način na koji živimo u svojim obiteljima te vrijednosti za koje se zalažemo ponekad nisu istovjetni onima u našemu okruženju, pa se naša djeca mogu naći u raskoraku razumijevanja te različitosti. Stoga je važno da razgovaramo s djecom o svim važnim i nevažnim stvarima i idejama. A ponajviše o onim posebnim, po kojima se razlikujemo od drugih, koje je nama, djetetu, ali i okolini teže razumjeti ili prihvatiti.“ stoji na internetskoj stranici Udruge RODA.

Vodiči vode roditelje kroz osnovne smjernice prema kojima dijete izgrađuje svoj vlastiti identitet, ali i gradi povjerenje prema roditeljima iz kojega će naučiti artikulirati vlastite emocije koko bi moglo izgraditi pozitivan odnos spram samoga sebe.

Osim načela i smjernica za iskren i otvoren razgovor, bavi se i načinima na kojima roditelji mogu pristupiti određenoj temi u odnosu na djetetovu dob.

Djeca koja odrastaju u obiteljima koje se po bilo čemu razlikuju od drugih u svojoj okolini svjesna su te razlike. Ignoriranje tih razlika zbog vlastitih stavova o jednakosti i pravima, osjećaja nelagode, potrebe za zaštitom privatnosti ili vjerovanja da ta razlika nije važna jest roditeljev, a ne djetetov izbor.“ stoji u vodiču Moja dugina obitelj. Ovaj vodič može biti od iznimne koristi za roditelje koji ne znaju kako djeci odgovoriti na neka od najčešćih pitanja vezanih uz LGBT teme, naročitu u kontekstu diskriminacije koja dolazi iz okoline.

U vodiču Moja jednoroditeljska obitelj roditelji mogu pronaći odgovore na najčešća pitanja i nedoumice vezane uz otvaranje razgovora o rastavi ili gubitka jednog roditelja, ali i najčešćim promjenama u djetetovom ponašanju te načinima na koje im roditelji mogu pomoći u prihvaćanju novonastalih životnih situacija.

Vodič Moja posvojiteljska obitelj pomaže roditeljima prilikom otvaranja teme o posvajanju s djetetom, a podijeljen je u dobne skupine kako bi roditeljima približio najčešće djetetove reakcije i olakšao im razgovor o biološkim roditeljima djeteta. Vodič navodi i razne priče, filmove i druga didaktička sredstva koji roditeljima mogu olakšati da djetetu približe ovu temu.

„Djeca koja su od najranije dobi mogla s roditeljima otvoreno razgovarati o teškim obiteljskim temama kažu kako im je upravo to pružilo osjećaj da su željena, voljena i prihvaćena. Rano je djetinjstvo dobro vrijeme za prve razgovore koji će postajati sve složeniji kako dijete sazrijeva.“ navodi prethodni vodiču.

Vodiče u PDF formatu možete ih preuzeti na Rodinoj stranici, dok tiskanu verziju možete preuzeti u Rodinu gnijezdu, (Čanićeva 14, u Zagrebu) ili kod projektnih partnera.


Povezano