Objavljeno

Rod aktivan čimbenik u ocjeni poslovne izvedbe zaposlenika

Evaluacije radne uspješnosti razlikuju se ovisno o tome jeste li uspješna žena ili uspješni muškarac, zaključak je do kojeg je došla Kieran Snyde, doktorica lingvistike koja trenutno formira i vodi oglašivački tim u tvrtki Amazon.

Snyder je od kolega tražila evaluacije njihovih podređenih kako bi dobila odgovor na pitanje postoji li razlika u tonu i sadržaju kod opisa poslovne izvedbe muškaraca i žena. Radila je na uzorku od 105 muškaraca i 75 žena iz 28 različitih tvrtki.

Zanimljivo je da je povratnu informaciju o svom radu u obliku negativne kritike dobilo 71% žena i samo 2% muškarca, međutim kada je riječ o konstruktivno upućenoj kritici odnos prelazi u korist muškaraca. Čak 81% muškaraca dobilo je konstruktivnu kritiku, dok je taj postotak za žene tek 23%.

“Muškarcima se daju konstruktivni prijedlozi. Ženama se daju konstruktivni prijedlozi – i govori im se da ‘smanje doživljaj’, u svom osvrtu navodi Snyder, i dodaje nekoliko primjera za muškarce:

“…još uvijek trebaš razvijati neke sposobnosti.”

“Brusi svoje strategije za vođenje tima i razvijaj njihove sposobnosti. Važno je postaviti određene smjernice oko prioriteta i pomoći ukoliko je potrebno kod dizajna i odlučivanja o proizvodima.”

…i za žene:

“Može se reći da ponekad preoštro nastupaš. Znam da to ne misliš, ali moraš obratiti pozornost na svoj ton.”

“Tvoji kolege ponekad osjećaju da im ne ostavljaš dovoljno prostora. Ponekad se moraš povući kako bi drugi došli do izražaja.”

Primijetite kako je kritika koja se daje muškarcima izravna i orijentirana na posao, dok se kod žena pojavljuju i kritike negativnih strana osobnosti i jezik je neizravniji. Razlike u načinu obraćanja pojavljuju se neovisno o rodu osobe koja radi evaluaciju.

Kao žena u tehnološkoj industriji, Snyder je i sama bila izložena istim kritikama i riječima. Sada, s pozicije voditeljice, želi ukazati na postojanje pristranosti i poziva ljude koji rade u ljudskim resursima da obrate pozornost na te uzorke, osvijeste ih i, napokon, isprave. [B.Z.] Fortune


Povezano