Objavljeno

Nezaposlene žene brinu o drugima, dok muškarci gledaju TV

Nije nikakva tajna da žene i muškarci često provode svoje vrijeme prilično drugačije. Nova studija, provedena u SAD-u na nezaposlenim muškarcima i ženama to i dokazuje. Prema podacima, žene provode svoje slobodno vrijeme brinući o drugima, dok muškarci gledaju TV.

Podaci pokazuju da nezaposlene osobe spavaju dulje, u prosjeku oko sat vremena više od zaposlenih osoba. Na svaku nezaposlenu osobu kojoj je glavna aktivnost tijekom dana traženje posla, dolazi gotovo šest osoba čije su glavne preokupacije gledanje televizije i filmova. A kada pogledamo rodnu podjelu, podaci su iznimno zanimljivi. Od 65 osoba koje većinu svog vremena posvećuju gledanju TV-a i filmova, 46 su muškarci, a 19 žene.

Što se tiče održavanja doma, žene su provele šest sati brinući se za kuću, dok su muškarci na takve aktivnosti utrošili tri sata. U ovoj studiji održavanje doma uključivalo je kuhanje, čišćenje, brigu za vrt ili tratinu, plaćanje računa i brigu o automobilu.

Podaci su pokazali i da većina ispitanika/ca posvećuje malu, ali jasno definiranu količinu vremena  edukaciji. Zanimljivo je i da je značajan broj ispitanika/ca, pomalo zbunjujuće,  prijavilo da su proveli/e određen dio vremena radeći.  Ova zbunjenost pokazuje da se neformalni poslovi poput čuvanja djece ili košenja travnjaka, iako su plaćeni, ne smatraju ‘pravim’ poslovima.

Generalno gledajući, žene su većinu svog vremena posvetile brizi o domu. Briga o drugima, djeci , partneru ili starijim roditeljima,  je na drugom mjestu, dok su filmovi i TV na trećem. Muškarcima su najviše vremena oduzimali filmovi i televizija, dok su kućanski poslovi na drugom mjestu. [V.U.] NYTimes/Jezebel


Povezano