Objavljeno

Human Rights Watch prozvao indonezijsku policiju zbog testova djevičanstva

Organizacije za ljudska prava pozvale su indonezijsku državnu policiju da ukine testove djevičanstva kojima su podvrgnute sve žene koje apliciraju za posao. Human Rights Watch je praksu nazvao štetnom i ponižavajućom, te ističu da se uz testove djevičanstva od kandidatkinja traži i da budu neudane.

HRW je u Indoneziji proveo seriju intervjua sa ženama koje su bile primorane proći kroz ovo iskustvo, a opisuju ga bolnim i traumatičnim, te navode da su liječnice putem ‘testa s dva prsta’ provjeravale u kakvom im je stanju himen.

„Nadležna tijela u Jakarti moraju hitno i nedvosmisleno ukinuti ovaj test i osigurati da ga sve policijske postaje širom države prestanu koristiti prilikom regrutacije. Test je u sukobu s pravilnicima o regrutaciji koja je donijela sama policije i krši međunarodna ljudska prava na jednakost, život bez diskriminacije i privatnost“, izjavili su iz HRW-a.

Glasnogovornik policije Ronny Sompie, izjavio je su „opsežni zdravstveni testovi“ provedeni nad svim kandidatima/kinjama jer su službenici htjeli osigurati da nitko nije zaražen nekom seksualnom prenosivom bolešću. Također, kako kaže, činjenica da žena nije djevica ne bi ju automatski isključila iz daljnjeg procesa selekcije, no HRW naglašava da je na internetskoj stranici policije pisalo da kandidatkinje moraju biti djevice.

Visoka povjerenica državne policije Sri Rumiati, istaknula je da je još 2010. godine zahtijevala da se ova praksa zaustavi, no kolege su joj odgovarale: „Zar želimo da se prostitutke priključe policiji?“.

Žene trenutno čine oko 3% ukupne policijske snage od 400,000 ljudi, međutim u posljednje vrijeme poziva se veći broj žena da im se priključe. Ipak, ovakve prakse u ionako duboko konzervativnom indonezijskom društvu sigurno neće olakšati veći upliv žena u policiju. [Ž.V.] AFPNews


Povezano