Objavljeno

Reagiraj! – i zaustavi ulično uznemiravanje

Hollaback! je, prema riječima osnivačica, pokret za suzbijanje uličnog (seksualnog) uznemirivanja koji nastoji osvijestiti javnost kako se radi o izuzetno čestom, rodno uvjetovanom (najčešće usmjerenom prema ženama i LGBTQ osobama) i kulturološki prihvatljivom obliku nasilja čiju je učestalost potrebno spriječiti zakonom. Uličnim se uznemirivanjem smatra svako dovikivanja, pokazivanje ili dodirivanje, učinjeno bez pristanka osobe kojoj je upućeno.

Ukratko, pokret započinje djelovanje 2005. godine u New Yorku osnivanjem web-stranice ihollaback.org. Ozbiljnost je problema ubrzo prepoznata diljem svijeta, pa trenutno postoji dvadeset i pet web-stranica, ujedno i ogranaka pokreta, koji objavljuju slučajeve uličnog uznemirivanja.

Svaka je žrtva uličnog uznemirivanja pozvana zabilježiti i podijeliti svoje neugodno iskustvo na web-stranici – riječima ili slikom, te tako raskrinkati počinitelja i upozoriti na mjesto gdje se ono dogodilo, o čemu svjedoči i prigodna google mapa. Od prvog travnja to se može učiniti na croatia.ihollaback.org jer je i u Hrvatskoj pokrenuta Hollaback! inačica suzbijanja uličnog uznemiravanja pod nazivom – Reagiraj!. (S.H.)


Povezano