Objavljeno

Francuska predstavila zakon kojim će se kažnjavati ulično uznemiravanje

Francuski zakonodavci nedavno su predstavili novi zakon koji je osmišljen prije nekoliko mjeseci, a kojim bi se postrožilo postupanje u slučajevima seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja. Zakon, o kojemu će se u parlamentu raspravljati u idućih par mjeseci, policijskim službenicima/ama omogućio bi da osobama koje nekoga seksualno uznemiravaju u javnosti na licu mjesta napišu kaznu u rasponu od 90 do 750 eura.

Zakon bi postrožio i procese u kojima se sudi počiniteljima koji su seksualno zlostavljali osobe mlađe od 15 godina. Naime, iako je u Francuskoj dobna granica za pristanak na seksualni odnos 15 godina, na sudovima se često događalo da djeca koja su mlađa od 15 godina moraju dokazivati da nisu pristala na seksualni odnos sa svojim zlostavljačima. Dodatno, predloženi zakon bi produžio rok unutar kojega osoba koja je kao dijete silovana može to prijaviti. Trenutno se u Francuskoj silovanje može prijaviti unutar deset godina od kada je zločin počinjen, a novi bi zakon žrtvama omogućio da silovanje prijave do navršene 48. godine života.

Kako je to sažeo francuski predsjednik Emmanuel Macron, ovaj bi zakon osigurao da se ‘žene ne boje izaći na ulicu’.

Tijekom nedavno održanih medijskih konferencija, francuska ministrica za ravnopravnost spolova, Marlène Schiappa, kazala je kako bi se iznos predloženih novčanih kazni mogao popeti na 1500 eura za otegotne okolnosti te na 3000 eura za ponavljanje prekršaja.

„Od presudne je važnosti da državni zakoni jasno poruče kako nije dozvoljeno seksualno uznemiravati i zlostavljati žene… bilo u javnom prostoru, u javnom prijevozu ili na internetu,” kazala je Schiappa. „Ne smiju postojati zone unutar kojih ovi zakoni ne vrijede.”

Iako većina Francuza i Francuskinja podržava novi zakon, što potvrđuje i anketa u kojoj je početkom mjeseca 90% ispitanika/ca podržalo novi prijedlog, dio građana/ki ga kritizira, tvrdeći da bi mogao stati na kraj francuskoj stereotipnoj seksualnoj otvorenosti.

„Postoji određena nevoljkost, neki govore da ćemo uništiti kulturu ‘francuskih ljubavnika’ ako počnemo kažnjavati ulično uznemiravanje,” izjavila je Schiappa za Reuters.

„Ali upravo je suprotno. Želimo sačuvati zavođenje, viteštvo i pojam ‘francuskog ljubavnika’ tako što ćemo poručiti da je ključ upravo u pristanku. Između odraslih osoba koje svojevoljno pristaju na odnos sve je dopušteno – možemo se zavoditi, razgovarati – ali ako netko kaže ‘ne’, onda je to ‘ne’ i točka.” [E.H.] teenVogue


Povezano