Objavljeno

U osam mjeseci za ulično uznemiravanje žena u Francuskoj izdano 447 kazni

Novi zakon u Francuskoj donio je 447 kazni za ulično uznemiravanje žena u samo osam mjeseci postojanja. Izglasan u kolovozu 2018. godine, zakon „outrages sexistes“ omogućava da se počinitelj prekršaja globi na licu mjesta iznosom između 90 i 750 eura, pa se tako žene ne moraju upuštati u teške i dugotrajne sudske tužbe.

Prva kazna je izdana mjesec dana nakon donošenja zakona i to muškarcu koji je u autobusu ženi dobacivao vulgarne komentare i pritom ju udario po stražnjici.

Neposredno prije donošenja zakona, francusku javnost je šokirala snimka muškarca kako udara ženu ispred kafića nakon što je zatražila da prestane s vulgarnim ispadima i catcallingom. Francuska inačica #MeToo pokreta, #BalanceTonPorc („prijavi svinju“), skrenula je pažnju na istraživanje objavljeno početkom 2018. godine u kojem se navodi da je svaka osma Francuskinja žrtva silovanja, dok je čak 43% Francuskinja izjavilo da su u nekom trenutku bile žrtve neželjenog i neprimjerenog fizičkog kontakta.

Francuska državna tajnica za ravnopravnost spolova Marlène Schiappa smatra da je visok broj kazni dobar pokazatelj funkcioniranja zakonskih mjera i da se tih brojki ne treba sramiti. Također, upozorila je na potrebu strožeg kažnjavanja online zlostavljanja te prozvala velike društvene platforme poput Twittera koje sporo i nedovoljno surađuju kod otkrivanja počinitelja i brisanja uvredljivog sadržaja. [A.Z.] BBC


Povezano