Objavljeno

Re.act.feminism #2: arhiv performansa

Re.act.feminism #2_arhiv performansa, koji se od 2011. do 2013. godine predstavlja u različitim gradovima Europe, dolazi u Zagreb. Izložba/prezentacija, koja sadrži preko 200 radova umjetnica iz cijeloga svijeta, otvorit će se u subotu 05. svibnja u 19 sati u Galeriji Miroslav Kraljević, a trajat će do 26. svibnja.

Re.act.feminism #2 je živući arhiv performansa koji uključuje feminističke, rodno-kritičke i queer performativne radove umjetnica i umjetničkih kolektiva od 1960-ih godina do danas prezentirane kroz fotografsku, tekstualnu i video dokumentaciju.

U suradnji s lokalnim partnerima/icama i suradnicima/icama, arhiv se stalno nadopunjuje novim radovima te će tako, nakon prezentacije u Zagrebu, bit obogaćen radovima s fokusom na umjetnice/ke iz regije.

Samo neka od imena arhive performansa su Marina AbramovićHelena AlmeidaEleanor AntinOreet Ashery, Itziar Okariz, Yoko Ono, ORLAN, Tanja Ostojić, a cjelokupni sadržaj arhiva dostupan je ovdje.

Izložbu će pratiti diskurzivni i edukacijski program koji se usredotočuju na lokalno stanje istraživanja (povijesti) performansa.

Ovim pitanjima pozabavit će se radionica, Zoo scene and eat art koja propituje ulogu životinja kao subjekta, objekta i simbola u kontekstu hrvatskog performansa, kao i radionica Performativna glazba koja se bavi kratkom i fragmentiranom povijesti glazbenog performansa, u lokalnom kontekstu najbolje prikazanom u radu Satana Panonskog. Radionice će se održati pod vodstvom Suzane Marjanić, 04. i 11. svibnja od 17 do 20 sati

U diskusiji Historizacija, ponovna izvedba i arhiviranje performansa (kustoska, istraživačka i umjetnička perspektiva) koja će se održati 18. svibnja u 17 i 30 sati, među ostalim sudjelovat će Sanja Iveković, Bettina Knaup, Sandra Sterle, Jelena Petrović, Iva Kovač & Elvis Krstulović, KONTEJNER.

Organizatori/ice pozivaju studente/ice i predavače/ice koji/e se bave izvedbenim umjetnostima, feminističkom, rodnom i queer teorijom, kao i sve zainteresirane, na aktivno korištenje arhiva kao edukacijskog i istraživačkog materijala tijekom njegove prezentacije u Zagrebu, što uključuje i predlaganje novih programa.

Glavni organizator projekta je berlinska organizacija za istraživanje eksperimentalnih i rodno-kritičkih kulturnih praksi cross links e.V. [A.L.]

Re.act.feminism #2_arhiv performansa možete pratiti i na facebook-u.


Povezano