28.10.1883.

Lora Webb Nichols – vizije Wyominga

Lora Webb Nichols tijekom svog života napravila je i prikupila oko 24 tisuće negativa koji bilježe svakodnevni život u američkoj saveznoj državi Wyoming.

Lora je rođena 1883. kao najmlađe dijete Horacea i Sylvije Wilson Nichols u gradu Boulder u Coloradu (SAD), gdje je otac radio u kaznionici. Dok je Lora bila mala, obitelj se preselila u Wyoming i pokrenula ranč.

Već s 13 godina počela je voditi dnevnik, gdje je osim intimnih misli zapisivala isječke iz knjiga koje je čitala i opise društvenog i gospodarskog života, omogućivši tako rekonstrukciju tadašnjeg života u regiji. Zanimljivo je spomenuti da je zabilježila kako je 4. studenog 1904. po prvi put izašla na izbore: “Osjećala sam se jako važno,” stoji u dnevniku.

Svoj prvi fotoaparat Lora je dobila na poklon od udvarača za 16. rođendan, ali otac joj je zabranio da ga koristi (nije odobravao što je rudar Bert Oldman bio 14 godina stariji od njegove kćeri). Ipak, s vremenom je bolje upoznao Berta i dao im svoj blagoslov. Oženili su se u listopadu 1900. godine, a u iduće četiri godine Lora je rodila sina i kćer.

Lora i Guy 1912.

Lorine najranije fotografije prikazuju njenu obitelj i promjene u pejzažu (naselje Encampment) uzrokovane industrijalizacijom i otvaranjem rudnika bakra. Već 1906. isprofilirala se kao fotografkinja obiteljskih portreta, a istovremeno je dokumentirala radnike i lokalnu industriju. Fotografije je razvijala u tamnoj komori u vlastitoj kući.

Godine 1914. Lora i Bert su se razveli. Ubrzo se ponovo udala, za svog rođaka Guyja Nicholsa, s kojim je imala četiri sina (Dick, Clifford, Frank i Ezra).

Nakon propasti industrije bakra, Lora je otvorila Rocky Mountain Studio kako bi pomogla prehraniti obitelj. Brat joj je kupio dio opreme, a mama joj je pomagala s razvijanjem i izradom fotografija. Bavila se i završnom obradom tuđih fotografija (koje bi onda prodavala kao razglednice), a ponekad bi dala kameru lokalnim kaubojima da joj snime nekoliko fotografija kada su izlazili na teren. Iako zarada nije bila velika, tijekom 1920-ih i 1930-ih studio je bio jedna od najaktivnijih točki u gradu.

U istom periodu uređivala je i lokalne novine, Encampment Echo, te pohađala dopisni tečaj iz računovodstva. U dnevničkim zapisima iz tog perioda vidljive su preokupacije financijama i preživljavanjem, a i odnos s Guyjem bio je sve lošiji.

Osim fotografija obitelji, prijatelja i lokalnog stanovništva, Lora je radila brojne portrete radnika. Među njima se ističe serija iz 1930-ih vezana uz Veliku depresiju, migracije i inicijativu Civilian Conservation Corps (vladin projekt javnih radova namijenjen mladim, nezaposlenim muškarcima koji se provodio u periodu od 1933. do 1942.). Cijela regija je u to vrijeme bila preplavljena radnicima, koji bi često zastali u Encampmentu kako bi se osvježili u Lorinoj gostionici Sugar Bowl (još jedan od njenih poduzetničkih pothvata pomoću kojih je obitelj krpala kraj s krajem).

Godine 1935. Lora sama seli u Stockton u Kaliforniji, gdje se zapošljava kao domaćica u dječjem domu, a kasnije postaje i ravnateljica. Djeca su je često posjećivala, no prekinula je sve odnose s mužem.

Nakon odlaska u mirovinu 1956. vratila se u Encampment, gdje je i umrla 31. kolovoza 1962. Posljednjih godina života uvijek je sa sobom nosila barem dva fotoaparata. “Nikad ne znaš kad ćeš na ulici naletjeti na slona,” navodno je izjavila.

Lorini negativi, dnevnici i nedovršeni memoar čuvaju se u American Heritage Centru na Sveučilištu Wyoming te u zbirci gradskog muzeja u Encampmentu.


Izvori:

Tekst je objavljen je u sklopu temata ‘Rodna prizma za ravnopravnije društvo’ koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Povezano