Objavljeno

Razlike u plaćama muškaraca i žena Europi sada motri mreža promatrača

‘Nova rješenja za stari problem’ krovno je geslo projekta Gender Pay Gap koji nastoji razviti nove i inovativne strategije za rješavanje problema razlike u plaćama među spolovima u uskoj suradnji sa sindikatima, jedinicama za ravnopravnost spolova i ostalim zainteresiranim sudionicima.

Ključni je element projekta “teorijska i praktična razmjena znanja između aktivista, znanstvenika, istraživača”, stoji na stranicama.

Članove projekta čine istraživački institut L&R Social Research iz Austrije, belgijska knjižnica i dokumentacijski centar RoSa, udruga CESI iz Hrvatske, estonski Praxis, Tehnološki fakultet u Brandenburgu te španjolski CEET i TIHR uz još desetak partnera i vanjskih suradnika.

Na stranici su dostupne studije o stanju plaća u zemljama članicama. Procjenu situacije u Hrvatskoj potpisuju Tajana Broz i Dora Levačić.

“U usporedbi s drugim zemljama koje sudjeluju u istraživanju, Hrvatska ima najnižu stopu zaposlenosti žena i muškaraca. Hrvatska je uz to, zemlja s daleko najnižom stopom honorarnog zapošljavanja i za žene i za muškarce.

U usporedbi s drugim zemljama članicama koje sudjeluju u istraživanju, Hrvatska ima najmanju ukupnu razliku među plaćama, a iznosi 7.4 %. Isto vrijedi i za razliku u sektoru financija (16,8 %). Nesklad u plaćama u sektoru zdravstva je 26,5%, što je druga najviša stopa nakon Estonije sa 28,5%”, ističu na stranicama.

Značajan dio programa činit će mreža promatrača službenog naziva Gender Wage Watchers, osnovana na konferenciji održanoj u Beču, u lipnju ove godine.

Dvadesetak članova mreže, među kojima zasad i pet hrvatskih promatrača/ica, zajedničkim će snagama raditi na širenju svijesti o problemima nejednakih plaća te predstavljanju i implementaciji mogućih rješenja. [A.G.]

Povezano