Objavljeno

Europski dan jednakih plaća: Stop feminizaciji siromaštva!

Europski dan jednakih plaća, koji se ove godine obilježava 3. studenog, označava dan kada žene u odnosu na svoje muške kolege zapravo prestaju primati plaću – rade za ništa gotovo dva mjeseca prije kraja godine (u Hrvatskoj mjesec dana prije).

Prosječna satnica za žene u Europi danas iznosi 16,3 posto manje nego za muškarce, a u Hrvatskoj iznosi 10,4 posto. Prosječne razlike u ukupnoj zaradi u Hrvatskoj iznose 24,4 posto, a u EU-u 39,6 posto, stoji u priopćenju koje je Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) objavio povodom Europskog dana jednakih plaća.

Prema podacima Eurostata, u EU-u žene u obrazovanju postižu jednako dobre rezultate kao i muškarci ili čak bolje, ali to se ne odražava na tržištu rada. U 2016. je 33 posto žena u EU-u imalo završeno visoko obrazovanje u usporedbi s 29 posto muškaraca. Istodobno, opća stopa zaposlenosti žena niža je 11,6 pp nego stopa zaposlenosti muškaraca. Usto, žene su i dalje malobrojne na vodećim položajima najvećih poduzeća u EU-u. Među svakih 14 članova odbora te svakih 20 glavnih direktora samo je po jedna žena.

“I dok SSSH i europski sindikalni pokret, predvođen Europskom konfederacijom sindikata (ETUC) podržava Europski dan jednakih plaća, inicijativu Europske komisije, koja ima za cilj upozoriti i osuditi ‘šokantnu i neprihvatljivu nepravdu’ razlike u plaćama među spolovima, ne možemo biti zadovoljni postignutim i učinjenim,” ističe SSSH u priopćenju.

Također upozoravaju kako je krajnje vrijeme za zaustavljanje feminizacije siromaštva i bijede. Božica Žilić, potpredsjednica SSSH i predsjednica Ženske sekcije SSSH, naglašava da je „SSSH kao organizacija radnika posvećena rodnoj jednakosti, i danas iskazuje svoju solidarnost sa svim ženama, koje čine polovinu naše sindikalne obitelji i polovinu radne snage općenito.”

Žilić je rekla da je vrijeme da se organiziramo, pozvavši radnice da se pridruže zajedničkoj borbi. “Učlanjenjem u sindikat radnice i radnici mogu se zajedno uspješnije boriti za ženska i radnička prava, za pravednije i dostojanstvene plaće. Zaustavimo feminizaciju siromaštva! Vrijeme je za NAŠ oporavak!”

Pogledajte kada žene u različitim zemljama prestaju raditi za plaću:


Povezano