Objavljeno

Radnici/e u Francuskoj više nisu dužni/e provjeravati mailove izvan radnog vremena

Od 1. siječnja ove godine francuske tvrtke svojim zaposlenicima/cama moraju jamčiti pravo da nakon završetka radnog vremena ‘ne koriste tehnologiju’, odnosno budu nedostupni/e kolegama/cama i nadređenima. Na ovaj se način Francuska bori protiv kompulzivnog provjeravanja e-pošte koje dovodi do iscrpljenosti, nesanice te uzrokuje probleme u vezama.

Ova zakonska mjera namijenjena je rješavanju problema porasta neplaćenog prekovremenog rada, a zaposlenicima/cama nudi fleksibilost pri radu izvan ureda.

„Radnici/e ne žele izgubiti autonomiju i fleksibilnost koje im digitalni uređaji pružaju,“ izjavio je Xavier Zungio, francuski stručnjak za radna mjesta.

Mjeru je uvela ministrica rada Myriam El Khomri nakon što je u rujnu 2015. naručila izvješće koje je upozorilo na zdravstveni utjecaj tzv. info-pretilosti koja pogađa mnoga radna mjesta. Prema novom zakonu, tvrtke će biti dužne pregovarati sa zaposlenicima/cama kako bi postiglie dogovor o njihovim pravima na isljučivanje uređaja i načinima na koje bi se moglo smanjiti prodiranje posla u njihove privatne živote. U slučaju da je nemoguće postići dogovor, tvrtka će biti dužna objaviti povelju s izričitim zahtjevima i pravima zaposlenika/ca izvan radnog vremena.

Međutim, novo pravo na isključenje pametnih telefona dio je mnogo veće, kontroverzne reforme francuskog radnog prava te ne predviđa nikakve sankcije za tvrtke koje ga, ipak, ne definiraju.

Francuski list Libération pohvalio je potez te dodao kako je zakon potreban jer se rad zaposlenika/ca često procijenjuje na temelju njihove predanosti i dostupnosti. Velike kompanije, poput njemačkog Volkswagena i Daimlera te francuske Areva i Axa, već su poduzele korake kako bi ograničile razmjenu poruka nakon radnog vremena i time spriječile iznemoglost radnika/ca. Neke od mjera uključuju blokiranje poslovnih kontakata u večernjim satima i vikendima te automatsko uništavanje e-pošte poslane radnicima/cama koji/e su godišnjem odmoru.

Istraživanje koje je u listopadu provela francuska tvrtka Eleas pokazalo je da više od trećine francuskih radnika/ca svakodnevno koristi uređaje kao bi obavljalo poslove izvan radnog vremena, a oko 60% radnika/ca podržalo je mjeru regulacije njihovih radničkih prava.

No, stručnjakinja za balans posla i života s londonskog Sveučilišta, Anna Cox, naglasila je kako tvrtke moraju uzeti u obzir i zahtjeve radnika/ca.

„Svijet rada zajedno s tehnologijom rapidno se mijenja te sve više i više radnika/ca radi na daljinu ili s kolegama u drugim vremenskim zonama. Izazovi koji dolaze s fleksibilnošću su upravljanje granicama između posla i privatnog života te mogućnost radnika/ca da otvoreno kažu da nisu dostupni/e ukoliko ih klijenti, kolege ili nadređeni kontaktiraju izvan radnog vremena“ izjavila je Cox. [M.B.] TheGuardian


Povezano