Objavljeno

Tiha pobjeda LGBTIQ radnika/ca

Do prije samo par tjedana u 28 američkih saveznih država koje nemaju eksplicitnu zabranu diskriminacije na temelju seksualne orijentacije na radnom mjestu, poslodavci/ke su pojedince/ke mogli otpustiti samo zato što su pripadnici/e LGBTIQ zajednice, no važna odluka Komisije za jednake mogućnosti zapošljavanja (EEOC) tome bi mogla stati na kraj.

EEOC brine o provedbi federalnih zakona o zabrani diskriminacije na radnom mjestu temeljene na rasi, seksualnoj orijentaciji, rodu, spolu, nacionalnosti, životnoj dobi, invaliditetu, trudnoći i genetskim obilježjima, a iako se privatni sektor nije obvezan držati njihovih odluka, one često služe kao preporuke i smjernice nadležnim sudovima i stručnjacima za ljudske resurse.

Odluka u slučaju Baldwin vs. Foxx u osnovi kaže da je ilegalno kontroloru leta ne ponuditi stalno zaposlenje zbog njegove seksualne orijentacije, odnosno ustvrđuje da je diskriminacija tog tipa jednaka diskriminaciji na temelju spola koja je zabranjena  Zakonom o građanskim pravima iz 1964. godine.

Pravnici/ce ipak smatraju da je potrebno ovo potrebno i zakonski preciznije odrediti, a to mogu postići parničenjem i/li promjenom propisa. Prvi je postupak duži i rizičniji, te vodi povlačenju po sudovima čak i do Vrhovnog suda, dok je drugi pristup mijenjanje i proširenje federalnog Zakona o građanskim pravima koji  zabranjuje diskriminaciju na radnom mjestu u svakoj državi.  

Pokazalo se kako je ovaj zakon zastario i potrebno ga je proširiti jer ne pokriva sve društvene skupine koje su zahvaćene pojedinim oblicima diskriminacije. Kongres zahtjeve za promjenom ovog Zakona prima gotovo svake godine još od 1973., no niti jedan nije prihvaćen.

Unatoč slaboj medijskoj popraćenosti, prošlotjedne odredbe EEOC-a su izrazito važan putokaz te formalni korak prema uspostavljanju sveobuhvatne zaštite LGBT radnika/ca za razliku od prethodnog stanja gdje je njihova sudbina ovisila o pravnim zakrpama pojedine države. [A.P.] TheAtlantic


Povezano