Objavljeno

Prve arapske novine za izbjeglice u Njemačkoj

Skupina volontera/ki izbjeglica u Njemačkoj pokrenula je Adwab, prve novine na arapskom jeziku s korisnim informacijama za izbjeglice i stvarnim iskustvima iz izbjegličkog života.

Ime novina potječe od arapske riječi Adwab, ‘vrata’, a za njihovo osnivanje je zaslužan glavni urednik, Ramy Alasheq, sirijsko-palestinski izbjeglica, novinar i pjesnik. Novine su lansirane 1. prosinca 2015. godine, a prvo izdanje je tiskano u 25.000 primjeraka te je distribuirano besplatno izbjeglicama u skloništima i društvenim centrima diljem države. Zbog velikog uspjeha sljedeća izdanja distribuirana su u tiraži od 45.000 primjeraka.

Redakciju Adwaba vode izbjeglice koje međusobno rade i komuniciraju virtualno preko Skype-a i Dropbox-a, a njihovi volonterski suradnici/e su istovremeno Sirijci i Iračani.

Mi smo izbjeglice, mi smo novinari i pisci. Mi znamo što znači biti izbjeglica i pridošlica.“, rekao je Ramy Alsheq.

 

Adwab su novine koje će izbjeglice izvještavati o migracijskim zakonima, pozitivnim pričama iz izbjegličkog života i zajednice, analizirati sociološka pitanja poput integracije, diskriminacije i rasizma, a istovremeno će izvještavati i o stanju u Siriji kako bi imigranti mogli saznati novosti iz svoje zemlje. Ono što je bitno u novinama je činjenica da je “sve napisano iz ljudske perspektive” kako je izjavila  Federica Gaida, direktorica izdavača Adwaba, New German Media.

„Mi ne pričamo o politici, mi pričamo o životu… moramo pružiti dostojanstvo ljudima. Dajemo im mogućnost da čuju dobre priče koje su se dogodile u njihovim zajednicama.“, nadodala je Gaida.

Njegovi urednici/e se nadaju da će Adwab nastaviti izlaziti i postati prve stalne novine za arapske govornike/ce, kojih je trenutno milijun u Njemačkoj te da će se poticanjem slobode izvještavanja proširiti i u ostale arapske zemlje. [K.J.] AlJazeera


Povezano