Objavljeno

Prva ‘ženska izložba’ u londonskoj galeriji Saatchi

Galerija koja je umjetnice poput Tracey Emin i Paule Rego pogurala u mainstream svoju 30. godišnjicu obilježava organizacijom prve u potpunosti ‘ženske izložbe’ na kojoj će radove izložiti 14 umjetnica iz cijelog svijeta. Izložba Champagne Life održava se od 13. siječnja do 15. ožujka.

”Oduvijek smo podržavali/e rad umjetnica, a mnoge od njih kasnije su odigrale ključne uloge u svijetu suvremene umjetnosti, no pred nama je još puno posla. Iako su umjetnice danas puno bolje zastupljene u suvremenoj umjetnosti, kada govorimo o broju umjetnica čiji su radovi predstavljeni na izložbama, tu i dalje postoji nevidljiva barijera koju treba probiti ”, izjavio je izvršni direktor galerije Nigel Hurst za The Guardian.

Radovi umjetnica slabije prolaze i na aukcijama, pa su tako među 50 djela živućih umjetnika/ca koja su najviše zaradila samo 4 djela umjetnica, ili 8%.

Najveća cijena plaćena na aukciji za djelo živuće umjetnice iznosi  7.1 milijuna dolara, a riječ je o slici Yayoi Kusama. S druge strane, za skulpturu umjetnika Jeffa Koonsa izdvojeno  58,4 milijuna dolara. Kao primjer služi i podatak da su 134 londonske galerije u 2013. godini predstavile samo 31% umjetnica.

Statistike poput ovih pokazuju kako su ljutnja i protesti anonimne feminističke grupe, Guerilla Girls, koje su posvetile zadnjih 30 godina boreći se protiv seksizma i razisma u svijetu umjetnosti, i dalje zabrinjavajuće važni.

Ime izložbe Champagne Life preuzeto je iz djela američke umjetnice Julie Wachtel, koje prikazuje Kim Kardashian i Kanyea Westa koji se drže za ruke dok je kraj njih figura plave Minnie Mouse. Watchel je izjavila kako joj namjera nije izravno komentirati politiku ili kulturu već isprovocirati reakciju na veliku količinu slika iz celebrity kulture kojima su ljudi svakodnevno bombardirani.  

Wachtel ističe da se smatra feministkinjom, no da cilj njezine umjetnosti nije zagovarati feminističku politku, iako u nekim djelima razmatra predstavljanje žena. Osobno nema iskustvo diskriminacije, no smatra da bi joj unatoč tome karijera imala drugačiji put da je muškarac.

Ova izloža nema nikakvu zajedničku temu, a jedini joj je cilj na jednom  mjestu okupiti umjetnice iz različitih djelova svijeta koje kroz svoju različitost ukazuju da svakog dana čine sve što je potrebno kako bi opstale u svijetu umjetnosti.

Zanimljivo je da se u isto vrijeme  u Americi održava još jedna ‘ženska izložba’ koja slavi rad preko 100 umjetnica, a nosi naziv No Man’s Land. [M.S.]


Povezano