Objavljeno

Prva žena u povijesti SAD-a osuđena za feticid

Purvi Patel, Amerikanka indijskog podrijetla, iz Indiane postala je žrtva rastućeg broja zakona kojima se pod krinkom zaštite žena nastoji kriminalizirati pobačaj, te druga žena u povijesti SAD-a optužena za feticid, no prva koja je za isto osuđena.

Proglašena je krivom te osuđena na 20 godina zatvora zbog namjernog prekida trudnoće i zanemarivanja djeteta, nakon što je 2013. godine potražila liječničku pomoć zbog spontanog pobačaja, a fetusa se riješila bacivši ga u smeće.

Tijekom policijskog ispitivanja Patel je rekla da je nakon pobačaja neuspješno pokušala oživjeti fetus te u strahu od reakcije roditelja, konzervativnih hinduista od kojih je tajila trudnoću, odlučila sakriti i dokaze onoga što se dogodilo.

Tužilaštvo je kasnije, na temelju pronađenih SMS poruka, mladu Amerikanku optužilo da je uzela ilegalne lijekove za prekid trudnoće naručene preko interneta iako nalazi nisu potvrdili navedeno, a kako bi dokazali da se nije radilo o mrtvorođenčetu poslužili su se diskreditiranim testom.

„Ono što pokazuje slučaj Patel jest da žene koje pobace ili kod kojih dođe do spontanog pobačaja sada mogu biti izložene istrazi, uhićenju, javnom suđenju te zatvoru“, navodi Lynn Paltrow, osnivačica i izvršna direktorica organizacije National Advocates for Pregnant Women.

Zakon o feticidu postoji u 38 američkih saveznih država, i svi oni vrlo eksplicitno navode da im je cilj trudnice i nerođenu djecu zaštititi od nasilja, no ono što se događa jest da se zakon koristi upravo kao mehanizam uskraćivanja ženama njihovih ljudskih prava.

Britanska parlamentarka Stella Creasy ističe da je “ovo samo dio polaganog marša kojim se diljem svijeta narušavaju ženska reproduktivna prava”, čaga smo itekako svjesni/e i u Hrvatskoj.

Trenutno u cijeloj Indiani postoji samo 12 mjesta gdje je moguće napraviti pobačaj, a prije nego se podvrgnu zahvatu žene moraju ići na savjetovanje namijenjeno tome da ih se obeshrabri u njihovoj odluci te nakon toga čekati 18 sati što znači da u kliniku moraju doći dva puta.

Patel je tijekom cijelog procesa ponavljala da se radilo o spontanom pobačaju, no čak i da nije bilo tako, čak i da je nabavila pilule putem interneta, jesmo li uistinu spremni ženama davati zatvorske kazne u trajanju od više desetljeća, čak i u slučaju ilegalnog pobačaja, pita se Jessica Valenti.[L.H.] Telegraph/Democracynow


Povezano