Objavljeno

U SAD-u usvojen zakon koji štiti zdravstvene djelatnike koji uskrate skrb temeljem vjerskih uvjerenja

Američko Ministarstvo zdravstva i socijalne skrb (HHS) stavilo je na snagu tzv. Pravilo savjesti koje štiti zdravstvene djelatnike koji žele uskratiti medicinsku skrb pacijentima/cama temeljem vlastitih vjernih uvjerenja, javlja CBS.

„Ovo pravilo je ispunjenje obećanja predsjednika Trumpa da će promicati i štititi temeljna i neotuđiva prava savjesti i vjerske slobode,“ stoji u priopćenju Ministarstva.

Godine 2017. Trump je potpisao odluku da će braniti slobodu religije i govora u Americi. „Nijedan američki građanin ne bi trebao biti prisiljen birati između onoga što nalaže vlada i njegova vjera. Sloboda nije dar od vlade. Sloboda je dar od Boga,“ izjavio je tom prilikom američki predsjednik.

Roger Severino iz HHS-ovog Ureda za ljudska prava rekao je da „ovo pravilo osigurava da zdravstveni entiteti i djelatnici neće biti maltretirani ako odbiju sudjelovati u postupcima koji su protivni njihovoj savjesti, uključujući prekid ljudskog života. Zaštita savjesti i vjerske slobode ne samo da potiče veću raznolikost u zdravstvu, već je propisana zakonom.“

Ovo pravilo će štititi ne samo liječnike i drugo osoblje koje odbije vršiti pobačaje, već i one koji odbiju dati određena cjepiva. Postoji i mogućnost da će pojedini zdravstveni djelatnici odbiti pružiti skrb LGBT osobama ili drugim ranjivim skupinama, ukoliko se to kosi s njihovim „vjerskim uvjerenjima“.

Centar za reproduktivna prava oštro je kritizirao zakon, navodeći da „ne postoje ograničenja u vezi toga što čini vjersko ili moralno uskraćivanje skrbi“ te da se zakon ne odnosi samo na liječnike, već da ovo pravo može koristiti bilo koji zaposlenik ili zaposlenica zdravstvene ustanove.

Osim toga, „zakon ne sadrži odredbe kojima bi se osiguralo da pacijenti/ce kojima je uskraćena skrb budu usmjereni negdje drugdje ili da im se ponude druge opcije. Zakon će stvoriti konfuziju i potaknuti zaposlenike da odbijaju pacijente/ice bez da im objasne zašto im je uskraćena potpuna skrb.“

„Ovaj zakon je svjesno kreiran kako bi zastrašio i prisilio pružatelje zdravstvenih usluga da uskrate skrb zbog straha da će izgubiti savezno financiranje i biti podvrgnuti nemilosrdnim inspekcijama,“ kazala je Susan Inman iz Centra za reproduktivna prava.


Povezano