Objavljeno

Natpisi “Pobačaj je sloboda” osvanuli na zgradama New Yorka

Nakon trećeg godišnjeg Ženskog marša u SAD-u koji se održao 19. siječnja 2019., grupa za pravo na pobačaj Shout Your Abortion na Trump Toweru i zgradi na Union Squareu u New Yorku prikazala je natpise “Odjebi sa svojim zidom” i “Pobačaj je sloboda” u znak protesta.

Statistike koje pokazuju da 71% Amerikanaca/ki podržava pravo na izbor kada je riječ o pobačaju i da je 25% Amerikanki imalo pobačaj također su bile prikazane na zgradama.

Bez obzira na statistike, pristup pobačaju je otežan zadnjih nekoliko godina. U izjavi na službenoj stranici Shout Your Abortion stoji: “Diskrepancija između javnog mnjijenja i politika je direktni rezultat očekivanja da osobe koje su imale pobačaj o tome šute, a ta je šutnja dozvolila anti-choice pokretima da dominiraju raspravama bez da ih se propituje.”

Projekcije su inspirirane radom feminističke aktivistkinje Jenny Holzer koje je tijekom 1970-ih na takav način dijelila političke poruke poput “Zaštitite me od onoga što želim” i “Privatno vlasništvo stvorilo je kriminal” na nebodere u New Yorku.

Pravo na siguran pobačaj u SAD-u je ugroženo pod utjecajem anti-choice senatora i organizacija. Godišnji anti-choice prosvjed Marš za život (March for Life) koji se održao u Washington D.C.-u 18. siječnja uključivao je video-poruku predsjednika Donalda Trumpa i izjavu podpredsjenika Mikea Pencea koji nastoje prikazati Trumpa kao “naj više pro-life predsjednika u američkoj povijesti.” [K.D.] Dazed…


Povezano