Objavljeno

SAD i druge uglavnom autoritarne države potpisale deklaraciju protiv pobačaja

Sjedinjene Američke Države zajedno s tridesetak drugih država potpisale su deklaraciju koja se protivi prekidu trudnoće, javlja The Guardian.

“Deklaracija ženevskog konsenzusa” poziva države da promiču ženska prava i zdravlje, ali bez prava na pobačaj. Deklaracija je dio nastojanja Trumpove administracije, predvođene državnim tajnikom Mikeom Pompeom, da preusmjere vanjsku politiku SAD-a u konzervativnijem smjeru, čak i pod cijenu otuđenja dugogodišnjih saveznika.

Pod predsjednikom Trumpom SAD su obranile dostojanstvo ljudskog života uvijek i svuda. On je to učinio kao nijedan predsjednik u povijesti. Uspostavili smo nezabilježenu obranu nerođenih,” kazao je Mike Pompeo, i sam poznat po izjavama protiv ženskog prava na prekid trudnoće.

Deklaraciju su potpisali Brazil, Egipat, Mađarska, Indonezija i Uganda, kao i Bjelorusija, Sudan, Libija i Saudijska Arabija. Većina potpisnica nalazi se na popisu 20 najgorih zemalja za žene prema indeksu Sveučilišta u Georgetownu.

Uz Mađarsku i Bjelorusiju. jedina europska država koja je potpisala deklaraciju je Poljska, gdje je odlukom Ustavnog suda prošli tjedan gotovo u potpunosti zabranjen pobačaj.


Povezano