Objavljeno

Prva sirijska queer vojna jedinica kreće u borbu protiv ISIS-a

Pripadnici i pripadnice LGBT+ zajednice već su dulje vrijeme na ISIS-ovom nišanu. Postoje razne snimke slučajeva u kojima su ISIS-ovci muškarce zbog njihove seksualnosti kamenovali ili bacali s krovova zgrada. Čini se kako je konačno došlo vrijeme da se queer pokret u Siriji udruži u oružanu revoluciju.

Pokret naziva The Queer Insurrection and Liberation Army (Queer pobunjenička i oslobodilačka vojska) dio je The International Revolutionary People’s Guerrilla Forces, a u sirijskoj Rojavi okupio je volontere anarhiste u borbi protiv vojske koja terorizira sjevernu Siriju. Osnivanje grupe objavljeno je početkom ovoga tjedna. Kako bi zaštitili identitete svojih boraca, TQILA (izgovara se kao tequila) nisu obznanili nikakve detaljnije informacije o grupi, već samo da dolaze iz širokog raspona zemalja i bliskoistočnih etničkih skupina.

U službenoj izjavi pokreta članovi su se opisali kao ‘LGBTQI + drugovi, kao i ostali koji pokušavaju razbiti granice binarnosti te unaprijediti žensku revoluciju kao i širu rodnu i seksualnu revoluciju’.

Logo pokreta je crna AK-47 puška koja se nalazi na ružičastoj pozadini. U državama koje kontrolira ISIS, homoseksualnost je kazneno djelo.

Članovi pokreta detaljno su opisali kako su “promatrali kako fašističke i ekstremističke snage diljem svijeta napadaju queer zajednicu te ubijaju njezine nebrojene članove/ice, navodeći kako su ‘bolesni/e’ ili ‘neprirodni/e’”.

“Slike gej muškaraca koji su bacani s krovova ili kamenovani na smrt od strane ISIS-ovaca nije nešto što smo mogli dokono promatrati,” kazali su iz TQILA-e.

Već dugi niz godina u Islamskim državama propaganda je detaljno opisivala užasne smrti svih osoba za koje se saznalo da su pripadnici/e LGBT populacije. Ubijenim osobama ISIS-ovci su također pregledavali sve kontakte, kako bi mogli pratiti druge potencijalne članove/ice LGBT zajednice. Kako izvještava Newsweek, mnogi/e od njih su napustili/e svoje domove.

Kurdski gej aktivist koji je napustio svoju regiju za Independent je izjavio kako je zbog ‘militarizacije seksualne orijentacije’ bio skeptičan spram novog pokreta. Također je naveo i kako je kurdski stav spram njegove seksualnosti bio glavni motiv njegovog odlaska.

Članovi TQILA-e su mu odgovorili kazavši “Samoobrana je pravo i dužnost za našu zajednicu i za one koji se također suočavaju s ugnjetavanjem, dominacijom i eksploatacijom”. Glasnogovornik TQILA-e, Heval Rojhilat, također je naglasio da, iako kurdsko društvo zadržava neke ‘feudalne i konzervativne stavove’, vojnici u sklopu svoje obuke imaju i predavanja na kojima raspravljaju o rodnim i seksualnim teorijama.

U zaključku svoje izjave, TQILA navodi slogan ‘Uzvratite paljbu! Ovi pederi ubijaju fašiste!’. [E.H.] Dazeddigital


Povezano