Objavljeno

Madaya Mom: Strip napravljen po životu sirijske majke u ratnom okruženju

Madaya je sirijski grad koji je pod Assadovim režimom više od godinu dana. Njegovim je stanovnicima/ama zabranjen izlazak iz grada, a paralelno je zabranjen pristup novinarima/kama koji/e bi ostatku svijeta mogli prenijeti kakva je situacija u Madayi.

Nakon neuspješnog pokušaja ulaska u grad, ekipa iz ABC Newsa shvatila je kako će se morati poslužiti kreativnijim načinima da dođe do konkretnih informacija. Iskoristivši svoje veze u Siriji, ABC je uspio doći u kontakt sa ženom koja ih je proteklih godinu dana putem poruka obavještavala o svakodnevnim problemima s kojima se suočavaju stanovnici/e Madaye.

U želji da čitavoj priči doda vizualni element, ABC je u suradnji s Marvelom kreirao besplatan digitalni strip ‘Madaya Mom’ koji je službeno objavljen prošloga tjedna. Strip kroz ilustracije i izvorne poruke anonimne majke petero djece prati priču o svakodnevnoj borbi za opstanak njezine obitelji. Uz strip je objavljen i vodič koji u školama može poslužiti za otvaranje diskusije na temu stripa i rata u Siriji.

ABC je u siječnju počeo javno objavljivati poruke Madayske majke, kako bi joj omogućio da direktno ispriča svoju priču. Njezin prvi objavljeni tekst opisivao je obiteljski obrok koji se sastojao od riže i juhe od graha.

„Naša tijela više nisu navikla na hranu, djeca su mi gladna ali dobivaju grčeve u želucu jer im tijela nisu sposobna probaviti i apsorbirati hranu zbog toga što su predugo bili gladni.“ napisala je u prvoj poruci, koja je ujedno i citat s kojim započinje prva stranica stripa.

Autor ilustracije je hrvatski umjetnik Dalibor Talajić, koji i sam ima iskustvo preživljavanja u ratu. Izabran je za ilustratora upravo kako bi u strip unio dozu autentičnosti. Talajić je kazao kako nije želio nasumice prikazivati beskonačne eksplozije i nasilje, već realno prikazati depresivnost rata.

U svojim crtežima Talajić likove namjerno prikazuje iz udaljene perspektive kako bi čitateljima/cama približio odnos koji imaju spram situacije u Siriji.

„Nadao sam se da ću tako pomoći ljudima da shvate da nas zaista nije briga. To će, nadam se, barem neke ljude potaknuti na razmišljanje.“

Unatoč tome što je Marvel najpoznatiji po stripovima o superjunacima, strip se često koristi kao medij kroz koji je moguće prepričati stvarne događaje ili novinarske priče.

„Činjenica je da smo mi puno više od kreatora superjunaka i fiktivnih priča“ rekao je Marvelov glavni urednik, Axel Alonso, koji je i sam nekoć  radio kao novinar. „Mi nismo žanr, mi smo medij. Mi smo način pripovijedanja priče. Marvelovi stripovi obuhvaćaju sve žanrove koji su poznati čovječanstvu, pa zašto ne bi obuhvaćali i novinarstvo?“

Žena po kojoj je nastao strip zbog problema s internetom još uvijek nije vidjela finalnu verziju, ali je tijekom devetomjesečnog nastanka u nekoliko navrata imala priliku vidjeti u kojem smjeru se razvija priča.

„Bilo je stvarno ohrabrujuće kada nam je rekla da zna za izdavačku kuću Marvel jer voli Spider-mana.“ kazala je producentica projekta, Rym Momtaz. „Nije mogla vjerovati da su kreatori/ce priče o Spider-Manu čuli za nju i da imaju ikakvog interesa za njezin život.“ [E.H.] TheGuardian 


Povezano