Objavljeno

UNICEF: Svako treće sirijsko dijete rođeno je u sukobu

Petogodišnji rat u Siriji natjerao je 2,4 milijuna djece u izbjeglištvo, mnoga su stradala, a mnoga su postala vojnici, ponekad i u dobi od samo sedam godina, objavio je u ponedjeljak UNICEF.

U izvješću “Nije mjesto za djecu“, UNICEF ističe da više od osam milijuna djece u Siriji i susjednim zemljama treba humanitarnu pomoć, a međunarodni odgovor nije dostatan.

“Pod opsadom ili u teško dostupnim područjima sada živi dvostruko više ljudi nego 2013. Najmanje dva milijuna onih kojima pomoć nije dostupna su djeca, uključujući više od 200.000 u područjima pod opsadom”, upozorava se u izvješću.

Svako treće sirijsko dijete rođeno je u sukobu i raslo je u kontekstu “nasilja, straha, iskorjenjivanja”, navodi se dalje.

Unatoč prekidu vatre dogovorenom prošli mjesec, nasilje se nastavlja. Prošle godine, po podacima UNICEF-a, poginulo je 400 djece.

Drugo izvješće nekoliko humanitarnih organizacija, uključujući Oxfam, objavljeno u petak, pokazuje da je, po podacima UN-a, od travnja 2014. poginulo najmanje 50.000 ljudi.

“Posebice zabrinjava trend sve češćeg novačenja djece”, ističe UNICEF. “Djeca govore da ih sukobljene strane aktivno potiču da se uključe u rat nudeći im poklone i ‘plaće’ koje se kreću do 400 dolara na mjesec.”

Od 2014., novači se i malu djecu, ponekad u dobi od samo sedam godina. Više od polovice unovačenih 2015. bila su djeca mlađa od 15 godina, navodi UNICEF. Islamska država koristi ih i kao egzekutore zarobljenika, kako pokazuju njihove strašne propagandne video snimke.

Sukob je do sada pogodio više od 80 posto sirijske djece odnosno njih 8,4 milijuna, bilo da su u Siriji ili u egizlu. Od početka sukoba 15. ožujka 2011. rođeno ih je 3,7 milijuna, od kojih 151.000 u izbjeglištvu izvan zemlje, u Libanonu, Jordanu i Turskoj. Samo u Libanonu rođeno ih je gotovo 70.000.

Gotovo 2,8 milijuna sirijske djece u Siriji i susjednim zemljama ne pohađa školu.

“Polovica liječničkog osoblja pobjegla je iz Sirije, a samo trećina bolnica je u funkciji. Na jednog liječnika prije je dolazilo oko 600 ljudi, a sada 4000”, navodi se u izvješću.

Zemlje u susjedstvu Sirije primile su većinu od 4,8 milijuna izbjeglica, a Europa tek osminu tog broja, ističe UNICEF.

UNICEF procjenjuje da je za pomoć sirijskoj djeci ove godine potrebno 1,4 milijarda dolara, a dobio je tek 6 posto traženog novca. UNICEF, HINA…

Povezano